Egalitatea de gen în afacerile de dezarmare

0
757

29 august este „Ziua internațională împotriva testelor nucleare”, ziua care ne reamintește de obiectivul actorilor din arena internațională: eliminarea totală a armelor nucleare.

„Pentru prima dată în istorie, afacerile de #dezarmare nucleară în cadrul Națiunilor Unite sunt derulate de #femei! Săptămâna aceasta, femeile aflate la conducerea @ UNIDIR, @UN_Disarmament, @UNGeneva, @ODA_Geneva și @CDSecretariat s-au întâlnit la Geneva.”

Pe 26 august 2019, a avut loc numirea Tatianei Valovaya în poziția de Director General al Națiunilor Unite, din cadrul sediului de la Geneva. Poziția ocupată de Tatiana Valovaya este de o importanță semnificativă, întrucât contribuie la exercitarea unei prezențe mai substanțiale a sexului feminin în poziții de leadership, la nivelul chestiunilor de neproliferare și dezarmare nucleară, poziții care au fost și sunt dominate în majoritatea cazurilor de bărbați. Femeile reprezintă unul dintre agenții puternici care au contribuit la asigurarea păcii și progresului la nivel internațional și, totuși, acestea sunt reprezentate într-o mică măsură în cadrul întâlnirilor legate de dezarmare, organizate de Națiunile Unite.

„«Femeile»”, a remarcat Tatiana Valovaya, „«pot aduce o perspectivă și o experiență diferite în cadrul discuțiilor legate de dezarmarea nucleară.»”https://www.genderchampions.com/news/for-the-first-time-in-history-four-women-lead-disarmament-affairs-at-the-un

Lupta pentru asigurarea egalității de gen, pe toate palierele, a adus schimbări semnificative în societățile din ziua de astăzi. Atât timp cât tuturor ființelor umane le sunt asigurate drepturi egale la educație, îngrijire medicală, muncă decentă, precum și reprezentarea egală a sexelor în cadrul organismelor de decizie politică și economică, toate aceste aspecte contribuie la alimentarea unor economii sustenabile și crearea unor societăți care vizează pacea și securitatea internațională.

SURSĂTwitter
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.