Grecia își închide granițele în fața a mii de migranți

0
797

Consiliul de securitate națională al Greciei a decis pe 1 martie suspendarea cererilor de azil și sporirea securității la granița cu Turcia pentru o lună, după ce mii de migranți au ajuns la granița dintre cele două țări.

„Granițele Greciei sunt granițele externe ale Europei. Le vom proteja,” a declarat prim-ministrul elen. Acesta vizitează în cursul zilei de astăzi frontiera cu Turcia alături de președintele Consiliului UE, Charles Michel. Decizia vine după ce oficialii turci au anunțat vineri că vor permite migranților să intre în țările Uniunii Europene. Autoritățile elene au raportat aproximativ 10.000 de încercări de intrare în țară doar duminică.

Măsura este susținută și de UE, care permite, conform Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene, ca un stat să adopte măsuri provizorii într-o „situație de urgență caracterizată printr-un aflux brusc de resortisanți din țări terțe.” Miniștrii de externe ai statelor membre se vor întâlni de urgență săptămâna aceasta pentru a discuta despre conflictul din Siria care a făcut ca milioane de sirieni să își părăsească țara. „UE trebuie să sporească eforturile pentru a trata această teribilă criză umanitară cu toate mijlocele pe care le are la dispoziție,” a declarat într-un comunicat oficial șeful afacerilor externe al Uniunii, Josep Borrell.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.