Relația dintre SUA și Coreea de Nord este amenințată

0
807
cnn.com

Coreea de Nord a anunțat luni că este dezinteresată să continue dialogul cu SUA din cauza declarațiilor făcute săptămâna trecută de Secretarul de Stat american Mike Pompeo.

În data de 25 martie 2020 a avut loc teleconferința dintre liderii G7, în contextul pandemiei de COVID-19. La finalul acesteia, Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat că “toate națiunile trebuie să fie unite în rechemarea Coreei de Nord la negocieri și să rămână determinate în exercitarea de presiuni diplomatice și economice asupra programului său nuclear ilegal”, relatează New York Times.

Declarația a fost făcută la o săptămână după ce Președintele american Donald Trump a trimis o scrisoare către Președintele Coreei de Nord, în care menționează intențiile Statelor Unite de a oferi ajutor și a menține o colaborare strânsă pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Acțiunile Secretarului de Stat și Președintelui american au fost considerate contradictorii de Coreea de Nord. Luni, departamentul pentru negocieri cu SUA al Ministerului de Externe din Coreea de Nord a declarat că “Președintele Statelor Unite a trimis conducerii noastre scrisoarea sa personală cu privire la «un plan sincer de ajutor», în ceea ce privește problema diminuării noului coronavirus, pentru a cere o strânsă comunicare, în timp ce Secretarul de Stat al SUA denigrează țara cu care președintele său dorește să aibă relații bune de cooperare, împotriva voinței președintelui (Donald Trump). Acest lucru ne face să judecăm greșit cine este adevăratul șef executiv al SUA.” Ministerul a afirmat că reluarea negocierilor reprezintă o tentativă de a împiedica statul coreean să meargă pe propriul său drum. Comunicatul s-a încheiat prin anunțarea poziției Coreei de Nord de a-și pierde interesul pentru dialog cu SUA și mențiunea “Vrem ca SUA să nu ne deranjeze. Dacă SUA ne deranjează, va fi rănită.”, relatează întreaga declarație agenția oficială KCNA.

 Afirmația statului coreean a fost rapid distribuită și pe platformele de socializare. Jeffrey Lewis, politolog și expert în geopolitică și neproliferare nucleară, a publicat astăzi reacția sa și paragrafe din declarație pe contul său de Twitter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.