Președintele Hassan Rouhani a declarat că SUA au pierdut ocazia de a ridica sancțiunile împotriva Iranului

0
598
bbc.co.uk

La finalul lunii martie, Președintele iranian Hassan Rouhani a publicat o scrisoare în care se adresează Statelor Unite ale Americii privind presiunile și sancțiunile economice pe care le fac Iranului. Aceste sancțiuni au apărut în anul 2018, în urma retragerii SUA din Acordul Nuclear JCPOA (2015), deoarece Președintele Donald Trump considera că Iranul nu respecta înțelegerea.

În scrisoarea postată și pe contul său de Twitter, Președintele Iranului a menționat că “Astăzi, iranienii sunt răniți atât de mortalul coronavirus, cât și de politica aspră de terorism economic a guvernului SUA direcționată asupra lor (iranienilor). Totuși, chiar și în circumstanțele pandemiei, guvernul SUA nu a abandonat politica sa răzbunătoare de maximă presiune; și, astfel, ajută la răspândirea virusului prin sancțiunile sale.” De asemenea, el a adăugat “Victimele virusului și sancțiunilor sunt iranieni obișnuiți din toate punctele de vedere și nu elita politică.”

Marți, Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat că Washington-ul ar putea lua în considerare diminuarea sancțiunilor din Iran și alte state, în vederea combaterii pandemiei. Totuși, el nu a semnalat și intenția concretă de a face acest lucru.

În ziua următoare, Președintele Hassan Rouhani a declarat că “Statele Unite au pierdut cea mai bună oportunitate de a ridica sancțiunile.” De asemenea, acesta a menționat că ostilitatea venită din partea SUA este evidentă, deoarece americanii ar fi avut ocazia să transmită Iranului că nu sunt împotriva lui, relatează New York Times.

Cu toate acestea, Joe Biden, fost vicepreședinte în timpul conducerii Barack Obama, susține ridicarea sancțiunilor din Iran. Acesta a declarat joi că deși Statele Unite iau măsuri prioritare pentru sănătatea propriilor cetățeni, ar trebui să aibă în vedere și oferirea de ajutor celor mai afectate state de pandemie, adăugând că “Oricare ar fi diferențele profunde dintre noi și guvernul Iranian, ar trebui să îi susținem pe iranieni.” De asemenea, politicianul a criticat decizia Președintelui Donald Trump de a se retrage din Acordul Nuclear JPCOA și presiunile făcute de acesta, relatează Politico.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.