Președintele Irakului, Barham Salih, a anunțat joi că Mustafa Al-Kadhimi va fi noul prim-minstru. Al-Kadhimi este a treia persoana desemnată pentru funcția respectivă în ultimele 10-12 săptămâni, după ce predecesorii săi au eșuat în îndeplinirea funcției.

Al-Kadhimi este șeful Serviciul Național de Informații din Irak, o personalitate politică importantă, considerat a fi un om onorabil, pragmatic și care are relații strânse cu SUA și Arabia Saudită, dar și cu alte puteri regionale. Acesta deja este sprijinit de diferite partide politice cheie, precum și de ONU și alte figuri politice.

Irak se află într-o situație critică din punct de vedere politic și economic, ca urmare a corupției generalizate, tulburărilor sociale, deceniilor de război și numeroaselor proteste. De asemenea, situația financiară a țării a avut de suferit după ce prețul petrolului a scăzut drastic, având în vedere că o parte majoră din veniturile de stat provin din exporturile de petrol.

Nu în ultimul rând, instabilitatea țării este dată și de apariția noii pandemii, coronavirusul, cu care Irakul are dificultăți în a o combate. Măsurile adoptate de liderii politici irakieni nu se dovedesc a fi foarte eficiente pentru a opri răspândirea acestui virus. Acest lucru se datorează lipsei posibilității de finanțare a unor măsuri propice, dar și insuficienției echipamentelor și dispozitivelor medicale necesare. Oficialii din domeniul sănătății confirmă că situația se va agrava și mai mult, dacă nu se investește îndeajuns pentru a facilita lupta împotriva virusului.

Barham Salih speră ca noul candidat să se dovedească a fi capabil de a aduce stabilitate și siguranță țării și de a asigura prosperitate. Acesta va întâmpina multe obstacole, dar este determinat să rezolve criza cu care țara are de a face. Dacă și Al-Kadhimi va eșua, va fi greu să se gasească un alt candidat eficient și ales în mod consensual, conform unor declarații ale unor surse politice.

Cu toate acestea, Mustafa Al-Kadhimi a afirmat că va face tot ce îi stă în putere pentru a readuce țării prosperitatea și stabilitatea. El accentuează că va munci din greu și își va dedica toate eforturile pentru îndeplinirea obiectivelor asumate. În momentul de față se pare că Mustafa Al-Kadhimi este canditatul ideal, având în vedere istoria sa, determinarea și faptul că este susținut de mai multe forțe politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.