Alegeri parlamentare în Coreea de Sud, în contextul pandemiei de coronavirus

0
527
Sursa: lowyinsitute.org

 În timp ce mai mult de 47 de state și-au amânat alegerile, Coreea de Sud a susținut astăzi primele alegeri naționale din lume pe fondul pandemiei de COVID-19. Scrutinul legislativ a fost organizat în conformitate cu recomandări stricte de siguranță, inclusiv purtarea obligatorie de măști și verificarea temperaturii alegătorilor.

Coreea de Sud a fost printre primele țări afectate de răspândirea virusului, dar a reușit în mare parte să readucă situația sub control, printr-o campanie de testare uriașă, monitorizarea intensă a contactelor și impunerea unor reguli stricte de carantină. Întrucât rata de infectare a scăzut semnificativ iar restricțiile de distanțare socială au fost relaxate, statul coreean a decis să-și păstreze tradiția de a nu amâna niciun scrutin, nici măcar în momente de criză. Conform BBC, până și în timpul războiului coreaan, în 1951 au fost organizate alegeri prezidențiale.

Astfel, aproximativ 14.000 de secții de votare au fost deschise la 6 dimineața (21:00 GMT, marți) în toată țara, după o dezinfectare în detaliu, iar alegătorii au fost obligați să poarte măști și mănuși și să păstreze o distanță de un metru, în timp ce au așteptat să-și exercite dreptul de vot. De asemenea, a fost verificată temperatura fiecărei persoane, iar cei care au înregistrat o temperatură mai mare de 37,5 grade Celsius au fost conduși la un stand special. Pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19, Comisia Electorală Națională a permis votarea prin corespondență iar cei care se află momentan în carantină au putut vota după închiderea secțiilor de votare, în locuri special amenajate.

Teama de infecție nu a ținut oamenii departe, întrucât prezența la vot a fost de 66%- cea mai mare din ultimii 16 ani, potrivit BBC. Peste 11 milioane, aproximativ-26% din populație- au  profitat de posibilitatea de a vota în avans, prin corespondență sau la secții de votare amenajate vineri și sâmbătă în toată țara.

Au fost disputate 300 de locuri în parlamentul unicameral, 35 de partide având canditati înregistrați. În orice caz, lupta principală s-a dat între Partidul Democrat de la guvernare al președintelui Moon Jae-in și opoziția principală, Partidul Viitorului Unit, conservator. Înainte ca virusul să înceapă să absoarbă atenția publicului, susținerea pentru președintele Moon și guvernul său a scăzut considerabil, pe fondul unei creșteri economice lente, a unor scandaluri de corupție ai aliaților săi politici și a unei diplomații ambițioase, dar fragile cu Coreea de Nord. Totuși, răspunsul prompt și gestionarea eficientă a pandemiei a adus Partidul Democrat din nou pe primul loc în preferințele alegătorilor, conform sondajelor de opinie. După închiderea secțiilor de votare, exit-poll-urile au indicat o victorie a partidului de guvernământ, PD părând să fi câștigat între 139 și 158 de locuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.