Josep Borrell: Europa a fost “puțin naivă” în relația cu China

0
705
timesofisrael.com

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a făcut declarații legate de relațiile dintre UE, SUA și China și viziunile acestora asupra multilateralismului.

La scurt timp după ce SUA a declarat că dorește să investigheze dacă originea noului coronavirus se află în laboratoarele din Wuhan, dl Josep Borrell a fost întrebat, în cadrul unui interviu pentru Le Journal du Dimanche, care este abordarea UE în acest sens.

“Uniunea Europeana și statele ei membre au scris un proiect de rezoluție care va fi prezentat în data de 18 mai în fața Adunării Mondiale a Sănătății, din cadrul OMS. Acesta va arăta care ar trebui să fie răspunsul unanim internațional în fața răspândirii coronavirusului, dar, de asemenea, va consemna și importanța unei mai bune înțelegeri a circumstanțelor care au permis dezvoltarea acestei pandemii”, a răspuns Înaltul Oficial european.

În ceea ce privește multilateralismul, șeful diplomației europene a declarat că “Trebuie să vedem ceea ce se află în spatele acestui cuvânt.” Remarca a fost făcută în contextul în care el a menționat anterior că Uniunea Europeană susține “multilateralismul eficient”, punând în centru Organizația Națiunilor Unite, în timp ce China prezintă un “multilateralism selectiv (…) care se bazează pe o înțelegere diferită a ordinii internaționale.”

De asemenea, dl. Josep Borell consideră că actuala criză mondială a accentuat rivalitatea dintre SUA și China, din cauză că cele două state s-au învinuit reciproc pentru răspândirea virusului. În plus, el a criticat viziunea Președintelui Donald Trump legată de multilateralism. “Îl vede ca pe un joc cu sumă nulă, în care America ar pierde tot. Această viziune este greșită”, a declarat distinsul politician european.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.