Organizația Human Rights Watch pledează pentru eliberarea lui Azimjon Askarov, activist pentru drepturile omului din Kirghizstan

0
567
hrw.org

Azimjon Askarov, închis de aproape 10 ani, se va afla în data de 13 mai în fața Înaltei Curți a Kirghizstanului pentru a fi judecată eliberarea sa.

Înainte de a fi închis, activistul cerceta abuzurile poliției și condițiile prizonierilor din închisori. El a fost condamnat în septembrie 2010 la închisoare pe viață, deoarece ar fi organizat în sudul Kirghizstanului un incident violent interetnic care a provocat sute de decese și distrugerea a mii de case, relatează The Diplomat.

El a fost acuzat de tulburare socială și incitare la ură între etnicii uzbeci și kirghizi, însă acuzațiile nu au fost niciodată investigate, iar în procesul său au fost încălcate multe proceduri. ONU a descoperit în anul 2016 că detenția lui a fost arbitrară și a cerut eliberarea sa. Cu toate acestea, autoritățile din Kirghizstan au amânat redeschiderea cazului, relatează Philippe Dam, director de campanie pentru Europa și Asia Centrala din cadrul Human Rights Watch.

Audierea ar fi fost programata pentru data de 6 aprilie 2020, însă a fost amânată până săptămâna aceasta din cauza pandemiei de COVID-19. Din aceeași cauză, Human Rights Watch susține eliberarea acestuia. Activistul va împlini 69 de ani luna aceasta și are afecțiuni cardiace și respiratorii. Luând în considerare accesul limitat la îngrijire medicală și condițiile sanitare slabe, organizația susține că noul coronavirus se poate răspândi foarte rapid printre deținuți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.