Parlamentul European propune un plan de recuperare după criza Covid-19

0
738
Source: Twitter

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a discutat vineri, 15 mai 2020, despre viitorul Uniunii dupa criza provocată de pandemia de Coronavirus.

Într-o rezoluție privind revizuirea bugetului UE dupa 2020 și planurile de remediere economică, eurodeputații cer un pachet puternic, axat pe nevoile cetățenilor și bazat pe bugetul Uniunii. UE27 are nevoie de un pachet de recuperare de 2 trilioane de euro pentru a face față consecinţelor COVID-19.

Planul de recuperare trebuie să fie o prioritate a următorului Cadru Financiar Multianual (bugetul pe termen lung al UE), nu în detrimentul programelor UE existente și a celor viitoare. În plus, deputaţii insistă asupra faptului că CFM trebuie să fie sporit și subliniază faptul că Parlamentul își va folosi puterile de veto dacă nu sunt îndeplinite cererile acestuia.

De asemenea, Parlamentul trebuie să fie pe deplin implicat „în formarea, adoptarea și punerea în aplicare a fondului de recuperare”. Aceștia avertizează Comisia să se abțină de la „orice încercare de a concepe o strategie europeană de recuperare care nu este metoda comunității și recurge la mijloace interguvernamentale.”

„Pachetul de recuperare masivă”, pe care deputații europeni l-au solicitat deja în rezoluția lor recentă din aprilie, trebuie să dureze suficient de mult pentru a aborda „impactul profund și de lungă durată al crizei actuale”. Acesta trebuie să sprijine IMM-urile și „să crească oportunitățile de muncă și abilitățile pentru a atenua impactul crizei asupra lucrătorilor, consumatorilor și familiilor”. Aceștia solicită prioritizarea investițiilor în conformitate cu acordul ecologic și agenda digitală și insistă asupra creării unui nou program european de sănătate autonom.

Mai mult, Comisia Europeană va prezenta în curând o propunere pentru un Cadru Financiar Multianual reînnoit și un fond de recuperare pentru a ține cont de criza de sănătate și de consecințele acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.