Reuniune online privind cooperarea regională dintre miniștrii afacerilor externe din Balcanii de Vest și Sud-Estul Uniunii Europene

0
677
europeanwesternbalkans.com

Marți a avut loc o videoconferință între înalții reprezentanți ai Uniunii Europene și miniștrii afacerilor externe ai statelor aflate în Balcanii de Vest și în Sud-Estul Uniunii Europene. În cadrul acesteia a fost abordată tema gestionării efectelor socio-economice ale pandemiei de COVID-19. Întâlnirea a fost organizată de Ministrul afacerilor externe din Grecia, Nikos Dendias, și omologul său din Republica Macedonia de Nord, Nikola Dimitrov.

Ministrul afacerilor externe din România, Bogdan Aurescu, a menționat sprijinul financiar al Uniunii Europene care va fi oferit în toamnă printr-un “plan economic și investițional robust pentru regiune.” De asemenea, el a declarat că pentru a trece peste provocările economice ce vor urma, va trebui să se pună accentul pe stimularea economiilor, îmbunătățirea competitivității și a conectivității.

Totodată, ministrul a subliniat și importanța negocierilor de aderare a Republicii Macedonia de Nord și Albaniei la Uniunea Europeană: “În ciuda crizei, Uniunea Europeană a transmis, poate, cel mai puternic mesaj posibil. În momentele dificile ale pandemiei COVID-19, UE a luat decizia de a continua procesul de extindere și de a deschide negocierile cu Albania și Republica Macedonia de Nord. Acesta este un semnal puternic că acțiunea noastră corespunde angajamentelor europene și așteptăm cu nerăbdare să adoptăm cadrele de negociere cu cele două țări în cursul lunii iunie.”

Ministrul afacerilor externe din Republica Macedonia de Nord a declarat că din moment ce a existat solidaritate între statele din regiune la începutul pandemiei, el este încrezător că vor putea combate împreună și provocările socio-economice și consecințele pandemiei printr-o cooperare puternică.

“Suntem recunoscători partenerilor noștri din Uniunea Europeană pentru că ne iau în considerare în contextul adoptării măsurilor și reglementărilor cu privire la administrarea crizei (…) Acest lucru asigură că o astfel de abordare va continua și în viitor, în contextul integrării complete a Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană”, a adăugat ministrul Nikola Dimitrov referitor la negocierile de aderare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.