Președintele Donald Trump a decis retragerea din Tratatul Cer Deschis. România împărtășește preocuparea SUA

0
634
nbcchicago.com

Președintele Donald Trump a declarat joi că SUA se retrage din Tratatul Internațional Cer Deschis (Open Skies) din cauza Rusiei. În urma acestei decizii, ambasadorii statelor NATO vor avea vineri o reuniune de urgență.

“Rusia nu a respectat tratatul, cât timp nu respectă tratatul, ne vom retrage”, a declarat Preşedintele Donald Trump.

Liderul american susține că această mișcare a SUA va determina statul rus să își schimbe abordarea și să își dorească să ajungă la o înțelegere. De asemenea, el consideră că retragerea sa din tratat nu va înrăutăți relațiile cu Rusia, relatează CNN.

La acest tratat au aderat 35 de țări, inclusiv România. Acesta permite survolul între teritoriile statelor semnatare de către aeronave de observație neînarmate și verificarea mișcărilor militare din aceste state.

Ministrul afacerilor externe din România, Bogdan Aurescu, a declarat că România împărtășește preocuparea SUA, relatează Calea Europeană.

“Tratatul Cer Deschis este un tratat foarte important la care România este parte și la care România contribuie inclusiv și practic printr-o aeronavă care este omologată pentru misiuni de observare de tip cer deschis cu echipamente omologate la nivel aliat și nu numai. România a împărtășit și împărtășește preocuparea Statelor Unite, care este partenerul nostru strategic și un aliat extrem de important în cadrul NATO cu privire la implementarea selectivă pe care Federația Rusă a avut-o în ceea ce privește prevederile Tratatului Cer Deschis, în special prin impunerea unor limite artificiale de aplicare care nu corespund spiritului tratatului și acesta este motivul pentru care Statele Unite se retrag din acest tratat”, a declarat Ministrul român.

De asemenea, el a menționat că în cadrul întâlnirii de urgență se vor căuta soluții pentru a păstra unitatea aliată între statele NATO și pentru ca Rusia să respecte în totalitate tratatul.

“Avem în față o perioadă de șase luni până când ieșirea Statelor Unite din tratat își va produce efectele, de la momentul acestei notificări juridice privind ieșirea din tratat. Vom discuta astăzi în cadrul Alianței, într-o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori ai statelor NATO, care va fi poziția aliat pe subiect în așa fel încât să se păstreze unitatea aliată, care este unul dintre obiectivele noastre, și să găsim modalități la respectarea în totalitate, și nu selectivă, de către Rusia a Tratatului Cer Deschis”, a adăugat Ministrul Bogdan Aurescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.