România a încheiat prima misiune maritimă NATO de luptă contra minelor marine

0
732
facebook.com

Puitorul de mine și plase “Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274) s-a întors în Portul Militar Constanța în data de 5 iunie. Acesta a efectuat timp de 6 luni o misiune internațională ca navă comandant a Grupării navale permanente NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2. Forțele Navale Române au asigurat pentru prima dată conducerea unei grupări navale NATO.

Nava românească a executat în perioada 20 ianuarie – 5 iunie 2020 misiuni în Marea Mediterană pentru menținerea capacității de luptă și de reacție imediată a NATO, în contextul crizei din regiunea Mării Negre, Mării Egee și Mării Mediterane.

Vasul PM-274 a fost condus de Căpitan-Comandorul Daniel Gheorma și a avut un echipaj de 68 de marinari și 17 militari de stat major și a parcurs în total 9440 de mile marine. În timpul misiunii au fost desfășurate “activități de monitorizare a traficului maritim, misiuni în sprijinul Operației NATO « Sea Guardian » și acțiuni de descurajare a unor potențiale amenințări la adresa Alianței, activități de instrucție, integrare și interoperabilitate a forțelor pe mare, precum și activități de reprezentare a Alianței, pentru creșterea vizibilității acesteia, prin executarea de vizite oficiale în porturile de refacere a capacității de luptă a navelor SNMCMG-2”, relatează Statul Major al Forțelor Navale într-un comunicat.

Echipajul navei a fost primit în Constanța de către Căpitan-Comandorul Valentin Vlad, comandantul grupării navale permanente NATO SNMCMG-2, care a raportat “Misiune îndeplinită!” De asemenea, au fost prezenți și Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, General-Locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Forțelor Navale, Viceamiral Dr. Alexandru Mîrșu și comandanți ai unităților militare din Forțele Navale.

În urma sosirii navei românești, Ministrul Nicolae Ciucă a transmis următorul mesaj: “Am deosebita plăcere să fiu astăzi alături de dumneavoastră la un moment cu adevărat istoric pentru Marina Militară Română: încheierea cu succes a primei misiuni maritime NATO în care România a exercitat comanda grupării navale permanente a Alianței. În cele aproape 140 de zile petrecute pe apele Mării Negre, Mării Egee și ale Mării Mediterane, Puitorul de mine și plase « Viceamiral Constantin Bălescu » , comandat de căpitan-comandorul Daniel Gheorma, a fost în fruntea Grupării Permanente NATO de Luptă Contra Minelor Nr. 2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group Two). A fost o misiune complexă, atât prin natura operațiunilor executate, cât și din punct de vedere al contextului generat de pandemia SARS-CoV-2.″

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.