Ministrul Jacek Czaputowicz: În contextul pandemiei, Uniunea Europeană trebuie să transmită un mesaj puternic de susținere a statelor din cadrul Parteneriatului Estic

0
593
eeas.europa.eu

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, a moderat videoconferința la care au luat parte Comisarul European Olivér Várhelyi și miniștrii de externe din statele Uniunii Europene și din cadrul Parteneriatului Estic (PE), precum Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Conferința a fost organizată cu scopul de a pregăti marele summit PE care va avea loc pe 18 iunie, fiind convocat de Președintele Consiliului European, Charles Michel.

“Astăzi am transmis un mesaj clar partenerilor noștri din est: chiar și în vremuri grele vă puteți baza pe noi. Suntem alături de voi și vă susținem. Parteneriatul Estic reprezintă un succes și vrem ca acesta să continue în beneficiul tuturor cetățenilor noștri. Chiar și după 11 ani de politici de succes, eu cred că mai sunt multe lucruri pe care le putem realiza împreună”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borell.

În cadrul videoconferinței, miniștrii au confirmat importanța strategică a relației dintre Uniunea Europeană și PE în consolidarea sprijinului reciproc pentru a gestiona impactul socio-economic al pandemiei de COVID-19.

Astfel, Uniunea Europeană a contribuit cu 1 miliard de euro în cadrul strategiei “Echipa Europa” pentru a oferi ajutor imediat statelor PE în lupta contra pandemiei.

De asemenea, miniștrii au discutat și despre criza dezinformării din timpul pandemiei. Aceștia au convenit asupra necesității de a promova sursele oficiale și a crește gradul de conștientizare cu privire la consecințele dezinformării, relatează un comunicat al Consiliului Uniunii Europene.

La această videoconferință a fost prezent și Ministrul Afacerilor Externe din Polonia, Jacek Czaputowicz, care a subliniat importanța colaborării dintre PE și Uniunea Europeană.

“Ar trebui sa ne concentrăm pe reconstrucția economiei țărilor PE (…) Astfel, putem strânge relațiile dintre Uniunea Europeana și aceste țări și să le întărim rezistența în alte crize”, a declarat ministrul polonez.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.