Președintele Donald Trump retrage aproximativ 9000 de soldați americani din Germania

0
696
nbcchicago.com

Președintele Donald Trump a anunțat luni că va reduce prezența americană militară din Germania cu o treime, ajungându-se de la aproximativ 34000 la 25000 de soldați americani stationați în Germania. Intențiile președintelui fuseseră speculate în media încă de la începutul lunii iunie.

Liderul american a declarat că Germania este un stat “delincvent”, deoarece nu și-ar fi plătit datoriile către NATO. Acesta a declarat că va retrage soldații până când statul va plăti Alianței, relatează AFP.

„Germania este delincventă, a fost delincventă de mai mulți ani și datorează NATO miliarde de dolari și trebuie să îi plătească. Deci noi protejăm Germania și ei sunt delincvenți. Nu are sens. Așa că am spus, vom reduce numărul la 25000 de soldați. (…)  Ne tratează foarte prost în domeniul comerțului”, a menționat Președintele Donald Trump.

Ambasadorul german trimis în SUA, Emily Haber, a răspuns în urma acestor declarații, spunând că trupele americane se aflau în Germania pentru a apăra securitatea transatlantică și a ajuta SUA să fie mai aproape de Africa și Asia, relatează Reuters.

“Cooperarea noastră în domeniul militar și de securitate a fost întotdeauna foarte strânsă și va rămâne așa. Trupele americane nu sunt acolo ca să apere Germania. Acestea apără securitatea transatlantică. Ele sunt acolo și pentru a proiecta puterea americană asupra Africii și Asiei”, a declarat ambasadorul german.

În anul 2014, NATO a stabilit ca toți cei 30 de membrii ai săi să plătească 2% din PIB către apărarea NATO. Cu toate acestea, Președintele Donald Trump a acuzat în repetate rânduri state europene de neachitarea acestei plăți, relatează AFP.

Corespondentul diplomatic american pentru The Washington Post, Glenn Kessler, a declarat că Germania nu datorează în acest moment nimic Alianței, deoarece aceste plăți trebuie efectuate până în 2024. De asemenea, a postat și una din declarațiile președintelui american în care acesta acuza statele europene de neachitarea datoriilor.             

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.