Prim-Ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a numit prima femeie indigenă în poziția de Ministru al Afacerilor Externe. Numele ei este Nanaia Mahuta.

0
780
Sursă: Bianca De Marchi, AFP

Noua Zeelandă va avea prima femeie indigenă Māori, Nanaia Mahuta, drept Ministrul Afacerilor Externe după ce aceasta a fost numită în funcție de către Jacinda Ardern.

Jacinda Ardern a câștigat al doilea mandat în funcția de Prim-Ministru al Noii Zeelande după ce Partidul din care face parte, Partidul Muncitoresc, a reușit să obțină un procentaj mare de 49% în alegerile Parlamentare de anul acesta. Aceste rezultate au o semnificație mare pentru partidul ei, întrucât este cel mai mare număr înregistrat de acesta din ultimii 50 de ani. Succesul ei, și implicit al lor, vine după ce Jacinda Ardern a reușit să gestioneze cu succes criza adusă de către pandemie. În prezent, Noua Zeelandă a relaxat restricțiile întrucât se înregistrează un număr de câteva cazuri, uneori chiar si 0 pe zi.

Jacinda Ardern plănuiește să formeze cel mai divers Parlament de până acum, jumătate din Parlamentari fiind femei, 10% persoane din comunitatea LGBTQ care sunt deschise în legătură cu asta și persoane indigene. Aceasta a numit-o în funcția de Ministru al Afacerilor Externe pe Nanaia Mahuta, o femeie indigenă Māori.

Nanaia Mahuta va deveni prima femeie Ministru al Afacerilor Externe, luându-i locul lui Winston Peters, care de asemenea este Māori. Nanaia Mahuta a devenit prima femeie ce poartă tatuajul tradițional Māori pe față în Parlament, acesta numindu-se moko kauae, un simbol al originii lor.

Aceasta a declarat că „Prima persoană pe care o vor vedea oamenii la nivel internațional este o persoană care vorbește, arată și sună ca o persoană Māori”, „Fața Noii Zeelande este indigenă”.

Acest demers este cu siguranță un pas înainte spre incluziune la nivel politic pentru toate categoriile ce au simțit lipsa reprezentării lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.