Opoziția democratică din Belarus primește Premiul Saharov 2020

0
550
forbes.ro

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire decernat de Parlamentul European a fost acordat anul acesta opoziției democratice din Belarus. David Sassoli, președintele Parlamentului, a salutat curajul, reziliența și hotărârea de care au dat dovadă reprezentanții opoziției, susținând nu numai acțiunile grupului, ci și valorile pe care s-a fundamentat mișcarea.

Opoziția democratică din Belarus este reprezentată de Consiliul de coordonare, definit de Parlamentul European ca fiind „o inițiativă a unor femei curajoase”. Între membrii acestei grupări menționăm principala candidată a opoziției, Svetlana Tihanovskaia, activiste politice precum Maria Kalesnikova, Olga Kovalkova sau Veronika Țepkalo, dar și cunoscute figuri ale societății civile ca Serghei Tihanovski, Ales Beliațki sau Mikola Statkevici. Acest Consiliu a fost instituit pentru a reprezenta poporul bielorus, în urma alegerilor prezidențiale din 2020, alegeri care au cauzat o amplă mișcare de revoltă atât pe plan intern, cât și pe plan internațional.

În discursul său, președintele Parlamentului European a felicitat câștigătorii și i-a asigurat de susținerea pe care și-au asigurat-o în urmărirea dreptății și a adevărului: „Reamintiți-vă că suntem de partea voastră!”. Alte voci au declarat că nominalizarea „este o dovadă a susținerii ferme pe care o acordăm revendicărilor și aspirațiilor legitime ale poporului” și că „violența nu va împiedica poporul bielorus să revendice alegeri libere și schimbări democratice”.

Trebuie, de asemenea, menționați finaliștii ediției 2020 pentru Premiul Saharov: pe de o parte, activiștii pentru mediu de pe fluviul Guapinol și Berta Cáceres, din Honduras (aceștia au protestat împotriva unei companii miniere a cărei activitate a condus a poluarea fluviilor Guapinol și San Pedro) și de cealaltă parte, Monseniorul Najeeb Michaeel, arhiepiscopul Mosulului (pentru contribuția la evacuarea populației din Mosul după apariția Statului Islamic).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.