Fukushima: guvernul Japoniei a hotărât aruncarea apei contaminate în ocean

0
559
https://static01.nyt.com/images/2021/04/13/lens/13japan-fukushima/merlin_186159237_402b1621-0232-4683-8553-3382fcce3674-jumbo.jpg?quality=90&auto=webp

Japonia a decis să elibereze în mare apa radioactivă tratată și acumulată în centrala nucleară din Fukushima, care a fost grav avariată după cutremurul din martie 2011.

Yoshihide Suga, primul ministru al Japoniei, a declarat că îngrijirea apei tratate este un obstacol inevitabil în procesul de dezafectare a centralei nucleare Fukushima Daiichi: “Vom asigura nivelul de siguranță mult peste criteriul de referință, iar guvernul își va depune toate eforturile în măsuri împotriva răspândirii știrilor false. Prin aceste angajamente am considerat că este posibilă eliberarea apei purificate în mare și am stabilit de comun acord asupra măsurilor de bază “, a specificat Yoshihide Suga.

Este vorba de peste 1 milion de tone de apă contaminată. Este improbabil ca eliberarea să înceapă înainte de câțiva ani, dar cu siguranță va atrage nemulțumirea țărilor vecine, începând cu China și Coreea de Sud, precum și a industriei piscicole și a organizațiilor de protecție a mediului.

Beijingul a calificat măsura anunțată de Tokyo drept „iresponsabilă”, iar Ministrul chinez al Afacerilor Externe a denunțat că hotărârea ,,va afecta grav atât sănătatea și siguranța publică în lume, cât și interesele vitale ale țărilor vecine”.

Guvernul Statelor Unite și-a exprimat înțelegerea față de decizie. Washingtonul este conștient de lipsa de opțiuni disponibile pentru guvernul japonez. Într-o declarație, Departamentul de Stat al Statelor Unite a afirmat că Japonia a luat „o decizie transparentă, în conformitate cu standardele globale de siguranță nucleară”.

Guvernul japonez a asigurat adoptarea tuturor măsurilor de siguranță. Yoshihide Suga, primul ministru al Japoniei, a declarat că îngrijirea apei tratate este un obstacol inevitabil în procesul de dezafectare a centralei nucleare Fukushima Daiichi: “Vom asigura nivelul de siguranță mult peste criteriul de referință, iar guvernul își va depune toate eforturile în măsuri împotriva răspândirii știrilor false. Prin aceste angajamente am considerat că este posibilă eliberarea apei purificate în mare și am stabilit de comun acord asupra măsurilor de bază “.

La Seul, Koo Yoon-cheol, șeful Biroului de coordonare a politicilor guvernamentale din Coreea de Sud, a organizat o întâlnire de urgență pentru a discuta poziția și măsurile Seoulului cu privire la anunțul japonez. “Guvernul regretă profund decizia guvernului de la Tokyo de a elibera apa contaminată“, a declarat Koo într-o conferință de presă la sfârșitul întâlnirii. Guvernul „va lua măsurile necesare în conformitate cu principiul menținerii siguranței poporului sud-coreean de apa contaminată a uzinei din Fukushima”, a adăugat Koo în raportul Yonhap.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.