Israel, Benjamin Netanyahu a fost scos din funcție după 12 ani: noul premier al Israelului este Naftali Bennett

0
514
https://static.timesofisrael.com/www/uploads/2021/04/pjimage-6.jpg

Premierul cu cel mai lung mandat din istoria Israelului (12 ani) își lasă amprenta, cu ideologia sa, în țară. Parlamentul a acordat doar un singur vot de încredere (60 la 59) guvernului condus de actualul fost premier. Netanyahu afirmă despre noul guvern: ,,nu vor dura”.

Asemeni celor unsprezece premieri israelieni care l-au precedat – comentează Anshel Pfeffer în ziarul HaaretzNetanyahu pleacă împotriva voinței sale. Ca învingător ».

Premierul care, cu doisprezece ani consecutivi de mandat (plus trei între 1996 și 1999), a doborât recordul de titularizare deținut de David Ben-Gurion, a văzut astăzi Knesset-ul acordând un vot de încredere noului executiv, condus de Naftali Bennett.

A câștigat pe scena internațională – continuă editorialistul ziarului istoric de stânga – pentru că a răsturnat ideea centralității conflictului israeliano-palestinian și la nivel intern, demonstrând că ocupația nu este doar durabilă, ci aduce chiar beneficii ”.

Locul lui Netanyahu a fost preluat de fostul antreprenor hi-tech, care, în discursul de inaugurare, a declarat că: „Este o zi a schimbărilor, așa cum se întâmplă în democrații. Promit că guvernul meu va lucra pentru întreaga țară “.

Cuvintele au fost inundate de huiduieli și insulte din partea deputaților Likud ai lui Netanyahu. O revoltă care l-a determinat pe Yair Lapid – cealaltă jumătate a noii coaliții – să renunțe la intervenția de pe podium: ,,nu căutăm o luptă. Va fi dificil să evităm confruntarea politică.”

«Astăzi iranienii sărbătoresc – a declarat Netanyahu – pentru că acest guvern este slab. Americanii mi-au cerut să păstrez secretul neînțelegerilor noastre cu privire la acordul cu Teheran. Le-am răspuns că îmi amintesc de Franklin Delano Roosevelt când a refuzat să bombardeze trenurile și camerele de gaz, ar fi putut să ne salveze oamenii. “

În realitate, Bennett însuși a declarat că este împotriva acordului comunității internaționale cu Teheranul și că nu poate permite regimului să fabrice bomba atomică.

Netanyahu nu intenționează să lase Washington-ului drum lin. Lapid este însărcinat cu repararea relațiilor. A fost ministru de externe al Israelului timp de doi ani, înainte de a prelua conducerea de la Bennett.

Netanyahu – care a anunțat: „Mă întorc curând” – intenționează să demonteze piesele coaliției, începând cu partidul coloniștilor lui Bennett până la stânga istorică a Partidului Laburist, trecând prin centru, reprezentată de Lapid, până la un partid islamist. Ideologii diferite, dar care au un element comun: și-au început cariera lucrând pentru sau cu Netanyahu și din acea experiență au ieșit cu un scop similar.

Numeroși lideri mondiali au transmis mesaje de solidaritate către fostul prim-ministru al Israelului, precum Narendra Modi, omologul sau în India, dar și mai mulți l-au felicitat pe Bennett pentru ocuparea noii funcții. Printre aceștia, se numara Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, vice-președintele Statelor Unite, Kamala Harris, președintele Consiliului European, Charles Michel și Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.