Coreea de Nord a reactivat reactorul nuclear de la Yongbyon

0
470
https://cdn.newsapi.com.au/image/v1/389690878bf7e12d8e9d1f9746bf935a

Coreea de Nord pare să fi repornit în iulie reactorul yongbyon folosit pentru reprocesarea și producția de plutoniu într-o dezvoltare “profund îngrijorătoare”. AIEA (Agenția Națiunilor Unite pentru Energie Atomică) a publicat imagini din satelit care ar demonstra că instalația descarcă apă de răcire, ceea ce ar dovedi funcționarea sa.

Conform agenției pentru energie nucleară a Națiunilor Unite, reactivarea este “o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate” și ar putea însemna că Phenianul a reluat dezvoltarea programului său nuclear.

Yongbyon, aflat în centrul programului nuclear al Coreei de Nord de producție de plutoniu, se află într-un impas din decembrie 2018. AIEA scrie că reactorul nord-coreean drenează apa de răcire din iulie, bazându-se pe imaginile captate de satelit și pe surse de informare sud-coreene.

“De la începutul lunii iulie 2021, au existat dovezi, inclusiv evacuarea apei de răcire, în concordanță cu funcționarea reactorului”, se arată în raport. “Continuarea programului nuclear al Coreei de Nord este o încălcare clară a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și este extrem de regretabilă”.

Reactivarea reactorului, care are o capacitate de 5 megawați, ar putea însemna că Phenianul a reluat dezvoltarea programului său nuclear. De la centrala de la Yongbyon, Coreea de Nord a obținut în trecut tije de combustibil uzat pentru extracția plutoniului pentru construcția focoaselor nucleare. Uzina, care deservește laboratorul radiochimic al complexului Yongbyon, a funcționat aproximativ cinci luni, de la jumătatea lunii februarie până la începutul lunii iulie 2021. Perioada de cinci luni “coincide cu timpul necesar pentru reprocesarea completă a întregului combustibil iradiat din miezul reactorului de 5 mw”, se arată în raport.

Descoperirea adaugă o nouă provocare agendei de politică externă a președintelui american Joe Biden. Administrația americană a declarat deja în ultimele săptămâni că este pregătită să înceapă discuțiile cu Phenianul privind programul său nuclear, dar până acum administrația lui Kim Jong-un nu a dat încă un răspuns în această privință. “Guvernul monitorizează în mod constant activitățile Nordului”, a declarat ministerul de externe de la Seul agenției de știri Yonhap din Coreea de Sud, adăugând că statul său acționează ,,în strânsă cooperare cu Statele Unite.”

Yongbyon a fost unul dintre subiectele discutate în timpul summitului de la Hanoi din 2019 dintre Kim Jong-un și președintele american de atunci, Donald Trump. Coreea de Nord a propus închiderea unei părți din Yongbyon, dar nu și a celorlalte facilități ale sale, în schimbul unei reduceri parțiale a sancțiunilor economice americane. O ofertă care a fost respinsă de Washington. De atunci, discuțiile dintre cele două țări au ajuns într-un impas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.