Subvarianta Omicron BA.2 este mai infecțioasă decât „originala”, arată studiul danez

0
443
https://www.digi24.ro/stiri/externe/omicron-se-propaga-in-lume-precum-un-incendiu-oms-este-mortal-si-creste-riscul-unei-noi-variante-si-mai-periculoase-1791901

COPENHAGA, 31 ian (Reuters) – Subvarianta BA.2 a variantei de coronavirus Omicron, care a preluat rapid controlul în Danemarca, este mai transmisibilă decât BA.1, mai comună, și mai capabilă să infecteze persoanele vaccinate, a constatat un studiu danez. .

Studiul, care a analizat infecțiile cu coronavirus în peste 8.500 de gospodării daneze între decembrie și ianuarie, a constatat că persoanele infectate cu subvarianta BA.2 aveau aproximativ 33% mai multe șanse de a infecta pe alții, comparativ cu cei infectați cu BA.1.

La nivel mondial, subvarianta „originală” BA.1 reprezintă mai mult de 98% din cazurile Omicron, dar varianta sa apropiată BA.2 a devenit rapid tulpina dominantă în Danemarca, detronând BA.1 în a doua săptămână a lunii ianuarie.

„Concluziam că Omicron BA.2 este în mod inerent substanțial mai transmisibil decât BA.1 și că posedă, de asemenea, proprietăți imun-evazive care reduc și mai mult efectul protector al vaccinării împotriva infecțiilor”, au spus cercetătorii studiului.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Statens Serum Institut (SSI), Universitatea din Copenhaga, Statistica Danemarca și Universitatea Tehnică din Danemarca.

“Dacă ați fost expus la Omicron BA.2 în gospodăria dvs., aveți 39% probabilitate de a fi infectat în șapte zile. Dacă, în schimb, ați fost expus la BA.1, probabilitatea este de 29%”, autorul principal al studiului Frederik Plesner a declarat pentru Reuters.

Asta sugerează că BA.2 este cu aproximativ 33% mai infecțios decât BA.1, a adăugat el.

Cazurile BA.2 au fost înregistrate și în Statele Unite, Marea Britanie, Suedia și Norvegia, dar într-o măsură mult mai mică decât în ​​Danemarca, unde reprezintă aproximativ 82% din cazuri.

Studiul a mai arătat că BA.2 a fost relativ mai blând decât BA.1 la infectarea persoanelor vaccinate și vaccinate cu rapel, indicând „proprietăți imune evazive” mai mari ale subvariantei.

Dar vaccinurile au jucat în continuare un rol important, a subliniat studiul, deoarece atât persoanele vaccinate cu rapel, cât și cele vaccinate complet erau mai puțin predispuse să se infecteze și să transmită oricare dintre subvariante, în comparație cu cele nevaccinate.

Analiza preliminară efectuată de SSI a arătat că nu există nicio diferență în ceea ce privește riscul de spitalizare pentru BA.2 față de BA.1.

Studiul confirmă, de asemenea, analiza preliminară din Anglia, care a arătat că BA.2 pare să aibă un avantaj substanțial de creștere față de tipul BA.1, potrivit Agenției de Securitate a Sănătății din Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.