Comisia Europeană anunță consolidarea politicilor de securizare a frontierelor externe

0
673
rador.ro

În contextul creșterii numărului de imigranți în ultimii ani, ca urmare a războiului civil din Siria, Comisia Europeană reconfirmă sprijinul acordat țărilor din Balcanii de Vest.

Comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, a anunțat că, începând cu data de 22 mai, Albania va primi sprijin din partea Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), în scopul securizării frontierelor. În declarația de presă de la Tirana, s-a pus accent pe necesitatea unui management eficient al migrației în vederea asigurării securității interne a Uniunii Europene și a țărilor candidate la aderare. De asemenea, comisarul european a menționat că este pentru prima dată când Uniunea oferă asistență transfrontalieră unei țări ne-membre, trimiterea de personal la granița Albaniei cu Grecia constituind o acțiune preventivă.

Acorduri similare de colaborare se negociază între Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă și celelalte state vest-balcanice care aspiră la statutul de membru al UE, respectiv Bosnia-Herțegovina, Republica Macedonia de Nord, Serbia și Muntenegru. Gestionarea migrației și extinderea către Balcanii de Vest sunt două dintre obiectivele majore pe termen lung ale Uniunii Europene, incluse pe agenda publică și discutate frecvent la nivel înalt.