Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice: Siria a făcut atacuri cu arme chimice în 2017

0
661
21centurywire.com

Echipa de Identificare și Investigații (IIT) a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a publicat miercuri un raport care declară că Forțele Aeriene Siriene au folosit arme chimice în Al-Lataminah, Siria în martie 2017.

Investigația IIT a avut loc în perioada iunie 2019 – martie 2020 și a analizat evenimentele din Al-Lataminah din 24, 25 și 30 martie 2017. Analiza a fost bazată pe intervievarea persoanelor prezente la atacuri, investigarea probelor din locurile incidentelor, evaluarea simptomelor raportate de personalul medical, examinarea imaginilor din satelit și consultarea cu experți.

Concluziile la care a ajuns IIT sunt următoarele: pe 24 și 30 martie 2017 un avion sirian a aruncat o bombă aeriană M4000 care conținea gaz sarin, afectând minim 70 de persoane; în data de 25 martie 2017 un elicopter sirian a aruncat un recipient prin acoperișul spitalului din Al-Lataminah care a eliberat clor, afectând minim 30 de persoane.

Coordonatorul echipei a declarat că cei care au folosit gazul sarin și clorul drept arme chimice fac parte din Forțele Aeriene Siriene. Acesta a adăugat că “Astfel de atacuri strategice ar fi avut loc doar în baza ordinelor autorităților de rang înalt din comandamentul militar al Republicii Arabe Siriene (…) IIT nu a putut să găsească o altă explicație plauzibilă.”

Raportul IIT a fost distribuit și de Human Rights Watch, ONG internațional de cercetare și apărare a drepturilor omului. Directorul executiv Kenneth Roth a menționat că “Grupul de supraveghere al armelor chimice la nivel mondial respinge propaganda obscură a Rusiei și învinuiește direct « cele mai înalte pozitii din Forțele Armate Arabe Siriene » pentru atacuri cu arme chimice.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.