Sistemul de apărare rusesc S-400 tensioneză relațiile SUA-Turcia

0
584
usa.greekreporter.com

Săptămâna trecută, Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a trimis în SUA două avioane cu materiale și echipamente medicale de protecție destinate combaterii noului coronavirus. Pe lângă acestea, a fost trimisă și o scrisoare de solidaritate, în speranța că Președintele Donald Trump va permite accesul Turciei la dolarii din Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite. Dacă președintele american va accepta acest quid pro quo, el va cumpăra cel mai scump echipament individual de protecție.

Aceasta solicitare vine în contextul deciziei Președintelui Recep Tayyip Erdoğan de a amâna activarea sistemului de apărare anti-aerian S-400 din cauza pandemiei de COVID-19. Experții susțin că SUA nu ar trebui sa accepte această înțelegere.

Achiziționarea acestui sistem din Rusia a condus anul trecut la suspendarea Turciei din programul F-35 dintre Ankara și Washington. Cu toate acestea, Turcia încă produce și livrează Statelor Unite avioane F-35, relatează Reuters.

În ciuda amenințărilor SUA, Turcia a declarat că procesul de activare al sistemului de apărare S-400 este o prioritate și va continua la finalul pandemiei, relatează sursa locală Hurriyet Daily News.

“În Statele Unite a fost luată o măsura care nu mai permitea, începând din luna martie 2020, să fie cumpărat nimic din Turcia pentru avioanele F-35, dar aceasta nu mai este valabilă”, a declarat joi directorul Industriei de Apărare, Ismail Demir.

Directorul turc a adăugat că Turcia a rămas un “partener loial” programului F-35. Eliminarea acesteia din program le-ar costa pe celelalte state membre 600 de milioane de dolari, relatează Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.