Consiliul Europei denunță intenția Poloniei de a se retrage din Convenția de la Istanbul

0
576
Sursa: coe.int

Consiliul Europei și-a exprimat îngrijorarea după ce guvernul Poloniei a anunțat că intenționează să se retragă dintr-un tratat internațional ce vizează prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, cunoscut sub numele de Convenția de la Istanbul. Ministrul polonez al Justiției, Zbigniew Ziobro a anunțat că va iniția procesul formal de retragere săptămâna aceasta, decizie calificată de către Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović drept alarmantă și un regres semnificativ în lupta pentru protejarea femeilor.

‘Părăsirea Convenției de la Istanbul ar fi o decizie foarte regretabilă și un regres în protecția femeilor împotriva violenței în Europa’, a susținut Marija Pejčinović  , într-o declarație oficială. ‘Convenția de la Istanbul este tratatul internațional cheie al Consiliului Europei pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice – și acesta este unicul său obiectiv. Dacă există idei greșite sau neînțelegeri cu privire la această convenție suntem pregătiți să le clarificăm într-un dialog constructiv.’

Tratatul adoptat de Consiliul Europei este primul instrument internațional major pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, de la viol marital până la mutilarea organelor genitale feminine. Acesta a fost semnat de Polonia în 2012 de către un guvern centrist anterior și a fost ratificat în 2015, în ciuda protestelor lui Ziobro, care l-a denumit ‚o invenție, o creație feministă care vizează justificarea ideologiei gay’. Actualul guvern promovează o agendă socială conservatoare și promite să promoveze valorile tradiționale ale familiei. În ceea ce privește Convenția de la Istanbul, Ziobro a susținut că aceasta încalcă drepturile părinților și ‘conține elemente de natură ideologică’, fiind totodată ‚dăunătoare’ întrucât impune școlilor să discute cu copiii despre sex și diferențele de gen.

În contextul declarațiilor făcute de Ministrul polonez al Justiției, Consiliul Europei a subliniat încă odată că unicul obiectiv al convenției este combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Deși tratatul nu menționează explicit căsătoria între persoane de același sex (conține doar o mențiune cum că genul este definit și social, nu numai biologic), nu este prima dată când acest pretext este folosit pentru a-l respinge. În Ungaria și Slovacia, ratificarea convenției a fost refuzată de parlament, legislativele ambelor state susținând (fără a aduce dovezi), că tratatul este în contradicție cu definiția constituțională a căsătoriei ca uniune heterosexuală.

Decizia Poloniei a stârnit reacții negative nu numai din partea Consiliului Europei ci și în rândul cetățenilor, a membrilor Parlamentului European și a altor instituții UE. Dacian Cioloș, lider al grupului Renew Europe din Parlamentul UE și-a arătat și el îngrijorarea față de intențiile guvernului polonez, reiterând că lupta împotriva violenței de gen nu este o ideologie, ‚ci o obligație morală’. ‚Folosirea luptei împotriva Convenției de la Istanbul ca instrument pentru a-și promova conservatorismul este o nouă mișcare jalnică și patetică a unora din cadrul guvernului PiS din Polonia’, a declarat fostul premier român.

De asemenea, europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt a declarat că decizia este una ‘scandaloasă’, amintind că ‘violența nu este o valoare tradițională’ și că membrii UE au semnat convenția ‘deoarece Europa reprezintă drepturile omului, egalitate și decență’ .

Iratxe García Pérez, liderul grupului Socialist și-a arătat și ea sprijinul moral față de miile de cetățeni polonezi care au ieșit în stradă pentru a cere respectarea drepturilor femeii. ‘Scopul este legalizarea violenței domestice’, a declarat Marta Lempart, organizatoare a marșului de la Varșovia, pentru Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.