Cel de-al doilea summit între Uniunea Europeană și China din 2020

0
652
Twitter

Președintele Consiliului European, Charles Michel, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și Cancelarul german, Angela Merkel, s-au întâlnit luni cu Președintele Xi Jinping prin intermediul unei videoconferințe în cadrul celui de-al doilea summit UE-China din 2020. Agenda summit-ului a cuprins subiecte precum investițiile, pandemia de COVID-19, schimbările climatice, afacerile internaționale și drepturile omului.

Liderii UE și-au exprimat îngrijorările în ceea ce privește încălcările drepturilor fundamentale ale omului din Hong Kong, conform celor întâmplate în luna iunie. De asemenea, au menționat și problemele privind comportamentul față de minorități, apărătorii drepturilor omului, libertatea de exprimare și accesul la informație, care nu este în concordanță cu angajamentele internaționale ale Chinei. În urma acestor discuții, ambele părți au decis să aibă la finalul anului un dialog privind drepturile omului, desfășurat în China în cadrul unei întâlniri offline, menționează comunicatul publicat de Comisia Europeană.

“În ultimele săptămâni am îmbunătățit relația cu China în domeniile comerțului, climatului și digitalului. Am făcut unele progrese în negocierile noastre privind un acord cuprinzător de investiții, dar mai rămân multe de făcut privind atât acest capitol, cât și altele din relațiile noastre”, a declarat Președintele Ursula von der Leyen.

“Fiind actori pe scena politică globală, Uniunea Europeană și China au responsabilități globale. COVID-19 rămâne o amenințare profundă și gravă. Doar o acțiune colectivă și transparentă va trimite acest virus în cărțile de istorie”, a spus Președintele Charles Michel.

“China a devenit mult mai puternică din punct de vedere economic în ultimii 15 ani. Acest lucru demonstrează că este complet justificat îndemnul către reciprocitate pentru a fi la același nivel în relațiile noastre. Probabil acest lucru nu era valabil acum 15 ani când China prezenta caracterul unei țări în curs de dezvoltare”, a adăugat Cancelarul Angela Merkel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.