Controversă în Noua Zeelandă: legalizarea eutanasiei pentru persoanele bolnave în fază terminală

0
564
Sursă: CNN

Legea va permite persoanelor bolnave în fază terminală cu mai puțin de șase luni de trăit posibilitatea de a alege moartea asistată, dacă aceasta este aprobată de doi medici. Rezultatele preliminare au arătat că 65,2% dintre alegători au sprijinit intrarea în vigoare a Legii Sfârșirii Vieții.

Referendumul privind moartea asistată a avut loc alături de alegerile generale de la începutul acestei luni. În cadrul unui referendum separat, fără caracter obligatoriu, organizat concomitent, neozeelandezii au respins îndeaproape o propunere de legalizare a canabisului recreativ.

Verdictul legii eutanasiei a fost anticipat după ce sondajele au sugerat un sprijin puternic pentru această lege, susținut atât de premierul Jacinda Ardern, cât și de liderul opoziției, Judith Collins. Cu toate acestea, este considerat ca fiind rezultatul unei campanii emoționale, de ani de zile, cu perspective bine conturate de ambele părți ale dezbaterii.

Votând „da”, țara se alătură unui mic grup de națiuni și teritorii care au adoptat o legislație similară. Eutanasia este legală în Belgia, Canada, Columbia, Luxemburg și Olanda, în timp ce, în Elveția, suicidul asistat este permis.

Rezultatul referendumului din Noua Zeelandă va fi atent urmărit de avocații pro și împotriva morții asistate din întreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.