Mark Lowcock: ”Yemen rămâne cea mai gravă criză umanitară a timpurilor noastre.”

0
583
Credit Twitter/PA Wire

”Yemen rămâne cea mai gravă criză umanitară a timpurilor noastre. Aproximăm faptul că, în anul următor, 24 de milioane de yemeniți vor avea nevoie de asistență umanitară. Am discutat la @BBCNewsHour despre provocările reconstrucției societății yemenite.”

Mark Lowcock este actualul Subsecretar ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare și Ajutor de Urgență. 

Înaltul oficial discută în cadrul News Hour despre tragedia exponențială cu care se confruntă Yemenul începând cu 2015, când războiul civil a fost declanșat. Substratul conflictului datează de la începutul anilor 2000, când clericul disident Hussein Badreddin al-Houthi, conducătorul sectei șiite Zaidi, a lansat o revoltă împotriva guvernului yemenit.  Acesta din urmă a acuzat Iranul că ar orchestra și finanța insurgențele.

Violențele din 2015 își au rădăcinile în eșecul asigurării unei tranziții politice ce ar fi trebuit să aducă stabilitate Yemenului în urma Primăverii Arabe. Evenimentul a forțat autoritarul președinte al țării, Ali Abdullah Saleh, să predea conducerea adjunctului său, Abdrabbuh Mansour Hadi, în 2011.

Mișcarea huților, ce ține de minoritatea musulmană Zaidi Shia și care a lansat revolte împotriva președintelui Saleh de-a lungul deceniilor precedente, a profitat de slăbiciunea noului președinte, preluând control zonei centrale de nord a regiunii Saada și regiunile din zonă. Deziluzionați de această tranziție, mulți cetățeni yemeniți – inclusiv sunni – au început să îi susțină pe huți, astfel că în 2015, rebelii au preluat controlul capitalei – Sanaa.

Alarmați de ascensiunea unui grup despre care se credea că ar fi susținut militar și logistic de Iran, Arabia Saudită și alte opt state, în general arabe, au început lansarea unor campanii aeriene în vederea restaurării guvernului Hadi. Coaliția a primit asistență logistică și de intelligence din partea Statelor Unite, Marii Britanii și Franței.

Acest conflict de 3 ani a rezultat în ceea ce astăzi este descris de Mark Lowcock drept ”descinderea Yemenului către foamete”. Mai mult de 20 de milioane de yemeniși – două treimi din populație – nu dispun de siguranța hranei. 10 milioane se află în stare de foamete critică – de două ori mai mult decât acum 4 ani. Mai mult de jumătate din districtele Yemenului se află în ”condiții de criză”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.