24 de state împărtășesc obiectivul privind neutralitatea carbonului pentru 2050

0
749

În cadrul summitului de la Bruxelles, din data de 20.06, liderii Uniunii Europene au sperat să integreze toate statele membre ale Uniunii pentru a trece unanim proiectul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, însă, în cele din urmă, numai 24 din 28 de țări au fost de acord a lua parte la această schimbare.

Planul discutat la Bruxelles arată modul în care Europa poate conduce la restaurarea climaterică investind în soluții tehnologice realiste, responsabilizând cetățenii și dezvoltând acțiuni în domenii cheie precum politica industrială, finanțe sau cercetare. Viziunea Comisiei Europene, privind un viitor neutru din punct de vedere al climei, este conformă cu obiectivul Acordului de la Paris de a menține creșterea temperaturii globale sub 2 ° C și de a depune eforturi pentru a o păstra la 1,5 ° C.

În ciuda realităților cu privire la schimbările climatice, Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Estonia au refuzat să sprijine scopul programului strategic al Uniunii Europene. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat, înaintea întâlnirii, că Polonia nu poate fi de acord, deocamdată, cu acest plan, argumentând că țara sa are nevoie de mai multe fonduri europene care să ajute la îmbunătățirea economiei sale. În aceeași notă negativă, prim-ministrul ceh, Andrej Babis, a adăugat: “De ce ar trebui să decidem cu 31 de ani în urmă ce se va întâmpla în 2050?”

În declarația finală a summitului se preciează că toate statele vor încerca să adopte acțiunile necesare pentru combaterea schimbarilor climatice. Obiectivul ambițios pentru anul 2050 a fost mutat la o notă de subsol a textului. Nota menționează că majoritatea celor 28 de state membre ale Uniunii Europene sprijină această mișcare de reduce a emisiilor și, de asemenea, acestea se angajează să pună în aplicare măsuri de compensare a emisiilor de gaze cu efect de seră, cum ar fi plantarea copacilor și utilizarea tehnologiei de captare a carbonului.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că prioritatea principală a statelor europene trebuie să fie schimbarea climatică : “acesta este mesajul pe care tinerii noștri îl poartă în întreaga Europă, mesajul pe care concetățenii noștrii ni l-au trimis în timpul alegerilor europene, mesajul oamenilor de știință din întreaga lume”.

Un număr din ce în ce mai mare de state membre se află în spatele obiectivului din 2050 în ultimele săptămâni, iar sprijinul din partea celor 24 de țări reprezintă o creștere semnificativă față de cele opt care susțineau inițiativa la începutului lunii martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.