Retrospectiva anului 2019

0
969

2019 a fost un an plin de evenimente importante pe scena internațională. Echipa 45north vă propune o trecere în revistă a celor mai importante decizii și evenimente ale anului 2019.

Asia- Protestele din Hong Kong

Protestele din cea mai importantă regiune a Chinei au avut un impact imens pe piața economică. În această toamnă, Hong Kong a intrat în recesiune, iar protestele s-au înmulțit, continuând și în ziua de Crăciun Despre acest subiect puteți citi pe larg aici.

Sursa foto: BBC

America de Sud- Fuga președintelui bolivian și divizarea Americii Latine

Sursa foto: dailymail.co.uk

Alegerile din Bolivia l-au desemnat câștigător pe Evo Morales, cel care ocupa deja această funcție. Cu toate acestea, presiunea opoziției a adus demisia acestuia și fuga din țară. Opoziția a preluat conducerea, iar războiul se joacă acum pe Twitter, prin mesaje între Evo Morales și actualul președinte, Jeanine Áñez. America Latină s-a împărțit în 2 sfere de influență: Brazilia- singurul stat care sprijină decizia și Argentina împreună cu celelalte state- țări care luptă pentru dreptatea lui Evo Morales și unitatea Americii Latine. Despre demisia lui Evo Morales puteți citi aici, iar imagini de la fuga acestuia cu avionul Guvernului mexican sunt disponibile aici.

America de Nord- Donald Trump și procedura de impeachment

TOPSHOT – US President Donald Trump arrives for a press conference in New York, September 25, 2019, on the sidelines of the United Nations General Assembly. (Photo by SAUL LOEB / AFP) (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Donald Trump este pus în fața unor acuzații de uz de influență. Se presupune că Trump l-a sunat pe președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky și a sugerat începerea unei anchete împotriva lui Joe Biden, principalul său contracandidat. Parcursul procedurii poate fi urmărit aici sau aici.

Un cor din Washington a transformat întreg procesul de impeachment într-un colind ce poate fi ascultat mai jos.

Europa- Au revoir, Juncker! Herzlich Willkommen, von der Leyen!

BRUSSELS, BELGIUM – JULY 04: Nominee President of the EU Commission Ursula von der Leyen (L) is welcome by the outgoing President of the European Commission Jean-Claude Juncker (R) in the Berlaymont, the EU Commission headquarter on July 4, 2019 in Brussels, Belgium. (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)

Uniunea Europeană a trecut printr-o nouă schimbare, în urma alegerilor europarlamentare, astfel că, mandatul Comisiei Juncker a ajuns la final. Noua propunere a fost cea a Ursulei von der Leyen, din partea Germaniei. Despre prioritățile Comisiei puteți citi aici, iar ceremonia de preluare oficială a mandatului poate fi văzută aici.

Europa- Brexit, o nouă etapă

Sursa foto: CNN

Marea Britanie se află în mijlocul procedurii de ieșire din Uniunea Europeană, ca urmare a referendumului din 2016. După 2 ani de negocieri, nu s-a ajuns la un acord între Marea Britanie și Uniunea Europeană, discuțiile și reproșurile fiind din ce în ce mai tăioase. O analiză asupra fenomenului Brexit este disponibilă aici, iar ultimele decizii de la Londra pot fi consultate aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.