În urmă cu câteva ore, Comisia Europeană a anunțat o nouă propunere prin care se oferă asistență macro-financiară (MFA) vecinilor Uniunii Europene. Aceasta nu este încă aprobată.

Ursula von der Leyen a confirmat inițiativa Comisiei Europene de a ajuta țările învecinate din punct de vedere financiar. Respectivul pachet de ajutor va fi folosit pentru a diminua pagubele generate de COVID19 și, mai mult de atât, pentru a ajuta la susținerea economiei țărilor avute în vedere.

Proiectul este o măsură suplimentară, asemănătoare cu cele din strategia ”Team Europe” adoptată de UE, prin care se asigură nevoile financiare pe termen scurt ale țărilor aflate la nevoie. De asemenea, Comisia Europeană se va asigura că impactul socio-economic creat de criza coronavirus pe termen lung nu va destabiliza societățile respective.

Conform oficialilor, fondurile MFA vor fi disponibile pentru 12 luni și vor fi oferite sub formă de împrumuturi. De altfel, proiectul este disponibil și pentru alte țări eligibile, înafară de cele menționate de Comisie, care au întâmpinat dificultăți majore legate de balanța de plăți, din cauza pandemiei. Comisia a specificat că, deși fondurile MFA vor fi valabile și pentru alte state, acestea trebuie să îndeplinească anumite condiții politice prestabilite. În plus, statele respective trebuie să aibe deja acces la programe de asistență financiară din partea FMI.

Comisia Europeană consideră că, împreună cu sprijinul venit din partea FMI, fondurile MFA vor facilita enorm eforturile vecinilor UE în combaterea crizei COVID19. Acestea vor fi contribui la întărirea stabilității macroeconomice, precum și la protecția cetățenilor prin alocarea de resurse necesare.

Propunerea Comisiei Europene încă nu a fost aprobată și adoptată de către Parlamentul European și Consiliul de Miniștrii, deși se speră că acest lucru se va întampla cât mai devreme posibil.

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre acest proiect sau despre țările vizate de către Comisia Europeană, puteți accesa documentul din tweet-ul de mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.