REZUMAT:

  • Nr. de cazuri raportate pentru bolile monitorizate: 298,258, dintre care 135,585 de cazuri de malarie în Zimbabwe, 110,000 de cazuri de holeră în Yemen și 41,635 de cazuri de dengue în Malaezia.  
  • Nr. de decese raportate pentru bolile monitorizate: 2,327
  • Principalele trei boli raportate după numărul de cazuri: malaria (135,585), holeră (110,000), dengue (50,396).
  • Principalele trei boli raportate după numărul de decese: Ebola (2134, toate în R.D Congo), malarie (131, toate în Zimbabwe), Dengue (58, dintre care 40 în Java, Indonezia).

 ALERTE NOTABILE:

  • Boală necunoscută, Statele Unite, 4 mai: o afecțiune cu simptomatologie similară cu a bolii Kawasaki, a început să apară în rândul copiilor infectați deja cu SARS-CoV-2, în Statele Unite dar și în state europene. Un grup de cercetători japonezi au spus că nu au găsit o legătură directă între COVID-19 și boala Kawasaki, prin urmare, chiar dacă simptomele sunt similare, nu putem spune cu siguranță că noul coronavirus declanșează și boala Kawasaki printre copii.
  • Boală necunoscută, Siria, 21 aprilie: după ce 7 prizonieri de război au fost eliberați de regimul Assad, au început să dezvolte simptome severe precum căderea părului, incapacitatea de a merge, amețeală, reacție asemănătoare cu intoxicarea cu arsenic. Se presupune că aceștia au fost expuși premeditat la apă contaminată.
  • Ebola, Republica Democrată Congo, 7 mai: după reapariția virusului în 10 aprilie, de la ultimul raport ROME au apărut 7 cazuri noi și 4 decese, conform unui raport OMS. Analiza genetică confirmă legătura acestor cazuri noi cu lanțul epidemiologic original, început în iulie 2019. O campanie de vaccinare este în curs în R.D. Congo.
  • Holeră, Yemen, 29 aprilie: condițiile precare de igienă dar și o serie de inundații, sunt unii din factorii care au contribuit la înregistrarea a 110,000 de cazuri suspecte de malaria, dintre care 25% sunt copii cu vârsta sub 5 ani.Alți 5 milioane de copii sub această vârstă se află în pericol, scrie New York Times.
  • Malarie, Zimbabwe, 22 aprilie: În timp ce autoritățile de la Harare se joacă cu ajutoarele umanitare trimise în țară pentru a evita foametea pe fondul pandemiei de COVID-19, un focar de malarie continuă să facă victime, cu peste 135,000 de infectați.
  • HIV/SIDA, Statele Unite 23 aprilie: Conform publicației de Hill, care îl citează pe David Harvey, președintele Coaliției Naționale a Directorilor pentru Boli cu Transmitere Sexuală, datorită redirecționării resurselor de Monitorizare epidemiologică către persoanele suspecte sau confirmate cu COVID-19, rămân semnificativ mai puține persoane pentru a monitoriza situația persoanelor infectate cu HIV, dar și cu alte boli cu transmitere sexuală, ceea ce ar putea duce la o creștere bruscă a infecțiilor în perioada următoare. Totuși, conform publicației STAT, sistemul PASS de protecție a persoanelor care lucrează în industria filmelor pentru adulți împotriva HIV, ar putea fi un exemplu bun de bune practici pentru toate industriile care vor să se redeschidă mai repede.
  • MERS, Arabia Saudită, 10 aprilie: 3 cazuri raportate, dintre care 2 persoane nu au avut contact cunoscut cu cămile, vectorul animal principal de transmisie, și niciunul dintre ei nu este lucrător medical. Virusul, care face parte tot din familia coronavirusurilor, la fel ca SARS-CoV-2, a omorât 871 de persoane din 2,538 de cazuri, vasta lor majoritate fiind în Arabia Saudită.

Notă: cazurile și decesele prezentate în raport, conform informațiilor de pe healthmap.org, nu fac referire întotdeauna la total cazuri înregistrate global sau local, ci reprezintă datele colectate în platformă  din sursele uzitate, pe perioada filtrată (ultima lună).

Mai multe informații despre inițiativa ROME regăsiți aici

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.