REZUMAT:

  • Nr. de cazuri raportate pentru bolile monitorizate: 22483 dintre care 22403 de cazuri de febră dengue în Singapore
  • Nr. de decese raportate pentru bolile monitorizate: 52, dintre care 31 de decese cauzate de Ebola în R.D. Congo.
  • Principalele trei boli raportate după numărul de cazuri: febră dengue, Singapore (22403 cazuri), Ebola, R.D. Congo (68 de cazuri), ciumă bubonică, China (1 caz).
  • Principalele trei boli raportate după numărul de decese: Ebola (31 de decese), febră dengue (20 de decese), ciumă bubonică (1 deces).

 ALERTE NOTABILE:

  • Dengue, Singapore, 5 august: Xinhua News citează Agenția Națională de Mediu din Singapore, care a spus că a intensificat măsurile de prevenție a răspândirii dengue în orașul-stat, deja cea mai mare epidemie de dengue din istoria micului stat asiatic. Conform aceleiași agenții, măsurile de carantinare impuse de pandemia COVID-19 au încetinit semnificativ activitățile sezoniere uzuale anti-țânțari. Cum țânțarii reprezintă principalul vector de transmisie, epidemia din acest an este deosebit de virulentă.
  • Tuberculoză, India, 21 iulie: Publicația indiană The Week citează un raport realizat de autoritățile sanitare din India, în 2018, un sondaj realizat la o frecvență de cinci ani, atât în mediul rural, cât și în mediul urban, care, printre altele, a descoperit o scădere cu 50% a cazurilor înregistrate de tuberculoză.
  • Bacterii rezistente la antibiotice, Luxemburg, 22 iulie: Laboratorul Național de Sănătate din Luxemburg, împreună cu Biobanca Integrată din Luxemburg, a anunțat lansarea proiectului MIRABANK. Proiectul are drept scop realizarea unui mediu controlat de stocare, o bancă, de tulpini de bacterii care au dezvoltat rezistență la antibiotice. Proiectul se află sub patronajul Centrului European pentru Controlul Bolilor, în baza unei licitații emise de UE în mai 2019. Proiectul are drept scop strângerea a 4000 de tulpini din 37 de țări europene, pentru a le studia și a dezvolta strategii de combatere a acestor infecții.
  • Tulpină virală respiratorie necunoscută / COVID-19, Kazahstan, 9 iulie: Publicația South China Morning Post relata că ambasada Chinei în Kazahstan a luat măsura neobișnuită din punct de vedere al comportamentului diplomatic chinez, de a avertiza cu  privire la riscul de călătorie în țara din Asia Centrală, datorită unei pneumonii cu origini necunoscute. Evident, în contextul COVID-19, exista suspiciunea că respectivele cazuri sunt de fapt cazuri fals negative de SARS-CoV-2. Între timp, guvernul kazah a decis să contorizeze aceste cazuri la numărătoare oficială a infectărilor cu SARS-CoV-2, de la 1 august, după cum relatează Radio Free Europe.

Notă: cazurile și decesele prezentate în raport, conform informațiilor de pe healthmap.org, nu fac referire întotdeauna la total cazuri înregistrate global sau local, ci reprezintă datele colectate în platformă  din sursele uzitate, pe perioada filtrată (ultima lună).

Mai multe informații despre inițiativa R.O.M.E. regăsiți aici

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.