Se împlinesc 19 ani de la atentatele care au marcat SUA

0
1676


11 septembrie este o zi pe care americanii nu o vor uita niciodată. Acum 19 ani, aproape 3000 de oameni au fost uciși în atacurile comise de Al-Qaeda de la New York și Washington.

Teroriștii au deturnat mai multe avioane și le-au izbit de două simboluri americane importante, Turnurile Gemene și Pentagonul. La scurt timp după atacuri începea războiul Occidentului împotriva terorismului, un război care nu a luat sfârșit nici în ziua de astăzi.

Conform The New York Times, activitățile de comemorare au fost adaptate contextului actual provocat de pandemia de COVID-19. Oamenii au încercat să mențină distanța socială de 1,5 metri și să nu aibă contact fizic. 

Clopotele au sunat la 8:46 dimineața, ora la care primul avion a lovit turnul de nord în 2001, iar oamenii au păstrat un moment de reculegere. Ceremoniile de comemorare au avut un impact mai puternic având în vedere suprapunerea cu pandemia de coronavirus, care a afectat masiv orașul New York, dar și restul Statelor Unite. 

Anxietatea oamenilor care au asistat la ceremonie a fost amplificată de teama de coronavirus, așa cum s-a întâmplat cu o femeie care și-a pierdut soțul în urma atacurilor. De asemenea, un fost pompier a menționat că efectele virusului i-au amintit de afecțiunile suferite de cei care au inhalat fumul și toxinele de la locul atentatului. 

De la evenimentele de comemorare nu au lipsit și oamenii politici. Vicepreședintele Mike Pence și candidatul la președenția SUA, Joe Biden, au purtat măști, au menținut distanța regulamentară și au evitat să țină un discurs. Conform tradiției, Joe Biden a suspendat campania electorală în această zi.

După comemorarea de la memorialul din New York, Biden a asistat la ceremonia din Shanksville, Pennsylvania, unde au fost prezenți Donald Trump și soția sa. 

Trump și-a transmis condoleanțele și cu ajutorul unei postări pe Twitter: „În 2001, națiunea noastră a promis că nu va uita niciodată cei aproape 3000 de americani nevinovați care au fost uciși fără milă la data de 11 septembrie. În această zi sacră – Ziua Patriotului – onorăm solemn această promisiune.”

Numele victimelor au fost citite la memorialul de la World Trade Center, iar Biden și-a transmis condoleanțele unei femei din mulțime care și-a pierdut fiul de 43 de ani în urma atacului.


Astăzi, New York a depășit numărul de victime din 2001 din cauza pandemiei. 23.000 de persoane și-au pierdut viața în urma infectării cu noul coronavirus. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.