Mai multe voci din ambele tabere au semnalat schimburi de focuri pe linia de contact în ultimele zile dar și o retorică aprinsă, ceea ce ar putea indica o reizbucnire a ostilităților între cele două state din Caucaz.

Principalul subiect al acestei retorici îl reprezintă coridorul Lachin, singurul drum de acces dinspre Nagorno-Karabah către restul Armeniei și invers. Oficialii azeri acuză faptul că Erevanul folosește drumul pentru a aproviziona regiunea cu armament, fapt interzis de armistițiul intermediat de Moscova din 2020.

Diplomatul armean Edmon Marukyan a caracterizat aceste acuzații drept “minciuni”, spunând chiar că ar fi vorba de mine plasate chiar de azeri pe teritoriul lor, luate de pe teritoriul armean ocupat, pentru a putea face aceste acuzații ulterior.

Rusia, principalul partener de securitate al Armeniei a declarat pe 24 noiembrie că trupele azere sunt cele care au încălcat acordul semnat în 2020. Pe fondul izolării Rusiei pe scena internațională, după invazia neprovocată a Ucrainei, precum și concentrarea resurselor, în special cele militare, ale Kremlinului în acest război, Statele Unite și Uniunea Europeană încearcă să capete un rol mai important în medierea acestui conflict.

Luna trecută, Emmanuel Macron și Charles Michel, președintele Consiliului European, au participat la un summit în Praga împreună cu președintele azer Ilham Aliyev și prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, format care ar fi putut să fie repetat pe 7 decembrie, în Bruxelles, dar Aliyev a refuzat să participe dacă va participa și Macron, ca urmare a declarației acestuia, conform căreia “Azerbaidjan a declanșat un război teribil, cu mulți morți și scene groaznice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.