Proteste anti-rasiste trezite de cazul lui George Floyd: începe procesul agentului care l-a sufocat

0
617
https://www.corriere.it/methode_image/2021/03/29/Esteri/Foto%20Esteri%20-%20Trattate/AFP_96W4BV-khlF-U32501212025240WrB-656x492@Corriere-Web-Sezioni.jpg

Procesul împotriva lui Derek Chauvin începe astăzi.
Polițistul este acuzat de omorârea prin sufocare a afro-americanului de 46 de ani . Un nou val de proteste s-a iscat, susținătorii temându-se că justiția dorită nu va sosi.

Imaginile crimei au făcut înconjurul lumii și au inflamat mișcarea Black Lives Matter, care după cazul Floyd a protestat săptămâni întregi în Statele Unite, șocată de fapte și imobilizată de pandemia Covid. Cazul lui Floyd a adus încă o dată în prim plan problema nerezolvată a violenței excesive exercitată de poliție, în special față de minorități, cu frecvente acuzații de rasism.

Videoclipul morții lui Floyd, întins pe jos timp de 8 minute și 46 de secunde, cu genunchiul lui Chauvin pe gât până la sufocare, a trezit conștiința americanilor și a determinat milioane de oameni din Statele Unite și din întreaga lume să iasă pe stradă săptămâni întregi pentru a se opune rasismului.

America cere dreptate, întreaga lume ne urmărește”, a declarat Benjamin Crump, unul dintre avocații care reprezintă familia lui Floyd. “Această crimă nu este un caz dificil de judecat”, a recunoscut avocatul care a vorbit înainte de începerea procesului.Procesul este unul dintre cele mai cunoscute cazuri împotriva poliției violente din 1991, când Rodney King a fost bătut brutal de patru ofițeri în Los Angeles. Dar teama este că justiția dorită nu va sosi, ci un nou val de proteste violente. Avocații familiei lui Floyd: „America cere dreptate, întreaga lume ne urmărește”.

Procesul este unul dintre cele mai cunoscute cazuri împotriva poliției violente din 1991, când Rodney King a fost bătut brutal de patru ofițeri în Los Angeles. Dar teama este că justiția dorită nu va sosi, ci un nou val de proteste violente. Avocații familiei lui Floyd: „America cere dreptate, întreaga lume ne urmărește”.

De atunci, mai mulți afro-americani au murit în mâinile poliției și ofițerii responsabili au scăpat în mare parte, ca în cazurile lui Eric Garner, Breonna Taylor și Daniel Prude. Acum este rândul lui Chauvin, fost veteran al Departamentului de Poliție din Minneapolis. Teama este că, până și în acest caz, justiția dorită nu va ajunge, declanșând un nou val de proteste violente. Tocmai din acest motiv, Minneapolis se prezintă blindată la începutul procesului, conștientă că are ochii întregii Americi îndreptați asupra ei.

În timp ce totul este pregătit pentru începerea procesului, în George Floyd Square – așa cum a fost numită intersecția unde a murit Floyd – continuă pelerinajul care a început în urmă cu zece luni, pe 25 mai 2020, ziua în care a fost ucis afro-americanul.

Pe baricadele din jurul zonei este scris „intrați în statul liber a lui George Floyd”: există flori, picturi murale, graffiti. ,,I cant breathenu pot respira- fraza rostită de Floyd de mai multe ori înainte de a muri – și lumânări. Nu există poliție: securitatea este gestionată local și ofițerii stau departe.

Devenit un simbol al rezistenței împotriva sistemului, viitorul pieței este totuși incert. Autoritățile orașului ar dori să redeschidă zona pentru circulație chiar dacă pentru moment totul este amânat până după proces. Riscul este, de fapt, reaprinderea protestelor într-unul dintre cele mai delicate momente din istoria orașului, destinat să scrie o pagină importantă și în istoria Americii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.