Vox: Cum prelungesc pandemia țările bogate

0
887

În acest video scurt de la Vox, ni se prezintă sistemul de finanțare, achiziție și distribuție a vaccinurilor COVID-19, precum și neajunsurile pe care acest sistem le are vizavi de țările mai sărace.

Deoarece țări bogate precum Statele Unite sau Canada au finanțat cu miliarde de dolari eforturile de dezvoltare ale mai multor companii, concomitent, pentru un vaccin împotriva COVID-19, aceste țări au negociat și au obținut un număr de doze asigurat, înainte ca vreunul dintre vaccinuri să fie măcar aprobat.

Mai mult, pentru că aceste țări nu știau care dintre vaccinuri va fi aprobat, au finanțat și asigurat milioane de doze precomandate de la majoritatea candidaților care au început să apară anul trecut, ceea ce a condus ca aceste țări să obțină adesea un număr semnificativ mai mare de doze față de populația lor. Un exemplu concludent este cel al Canadei, cu 310 milioane de doze cumpărate la o populație de aproximativ 30 de milioane.

Țări mai sărace, precum Peru, nu au avut cum să finanțeze multiple vaccinuri și au comandat abia după ce s-a stabilit care sunt vaccinurile eficiente. Ceea ce înseamnă că se află la spatele cozii pentru a îi fi livrate dozele, în timp ce pandemia face ravagii acolo.

Un efort multilateral de a include mai echitabil și țările mai sărace în acest proces este COVAX, o inițiativă prin care acest organism internațional ar centraliza comenzile și finanțările țărilor bogate dar și donații din partea acestora și a unor privați, împreună cu comenzile țărilor sărace și ar negocia în numele tuturor cu marile companii farmaceutice, urmând să distribuie dozele obținute, prin achiziție sau donații, către toți participanții, cel puțin mai rapid decât se întâmplă în prezent.

Problema este că acest COVAX a fost înființat la o lună de la începutul pandemiei, când precomenzile discutate mai sus erau deja făcute. Ca întotdeauna în sectorul medical, prevenția este mult mai ieftină și eficientă decât tratamentul iar un program COVAX calibrat și pregătit înainte de pandemie ar fi putut să facă diferența acum, în special în țări precum India.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.