ALERTE NOTABILE:

  • Tripanosomiaza africană, Coasta de Fildeș, 14 aprilie: Conform platformei ProMED, Coasta de Fildeș a eliminat tripanosomiaza africană, cunoscută și drept boala somnului, ca problemă de sănătate publică. Deși lanțul de transmisie nu a fost întrerupt complet, politicile publice aplicate constant în  ultimii 20 de ani au condus la un nivel scăzut de transmisie în populație. Boala este fatală dacă este lăsată netratată și poate cauza efecte neurologice grave, ireversibile.
  • HIV/SIDA, Statele Unite, 20 aprilie: Boston Globe relatează că orașul Boston experimentează o creștere în cazurile confirmate de HIV, înregistrându-se 113 cazuri active. Conform articolului, majoritatea acestor cazuri s-au detectat în comunităților persoanelor fără cămin și a utilizatorilor de droguri injectabile, comunități adesea suprapuse și aflate în creștere, pe fondul unei economii lovite de pandemie. În același timp, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite spune într-un raport publicat în aprilie 2021 că 42% din femeile trans din țară sunt pozitive HIV. Pentru femeile trans afro-americane, acest procent sare la 62%.
  • Ebola, Republica Democrată Congo, 10 mai: Autoritățile naționale congoleze, precum și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite au declarat epidemia de Ebola din provincia Kivu de Nord încheiată, relatează Contagion Live. Acest anunț a fost posibil doar după ce au trecut 42 de zile de la ultimul test pozitiv înregistrat, adică perioada de incubație a virusului. După aceste 42 de zile, urmează o perioadă adițională de 90 de zile de supraveghere epidemiologică a zonei. Aceasta a fost a 12-a epidemie oficială înregistrată de Republica Democrată Congo. Între timp, în Guinea a început numărătoarea celor 42 de zile la începutul lui mai.
  • Sifilis, Noua Zeelandă, 13 aprilie: Conform Radio New Zeeland, un raport prezentat în comisia de sănătate a Parlamentului neozeelandez expune o creștere de la 629 de cazuri de sifilis pe 12 luni, în decembrie 2018, la 727 de cazuri, în decembrie 2019. Experții citați în raport spun că există o legătură între dispersia cazurilor de sifilis și zonele sărace ale Noii Zeelande. Din păcate, se înregistrează și o creștere a sifilisului congenital, adică transmis de la mamă la nou-născut, în timpul sarcinii. Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală.
  • Malarie, Burkina Faso, 23 aprilie: Un vaccin împotriva malariei, realizat de Institutul Jenner de la Oxford, Marea Britanie, a înregistrat o eficacitate de 77% în rândul a 450 de copii dintr-un program de testare efectuat în Burkina Faso, relatează The Guardian. Vaccinul nu este prima tentativă de inoculare împotriva malariei dar este primul care trece de pragul de 75% eficacitate propus de OMS, ceea ce s-ar putea traduce în diminuarea numărului de morți din cauza acestei boli de la aproximativ 400.000, cât se înregistrează în prezent, majoritatea copii mici, la câteva zeci de mii, ceea ce ar fi o îmbunătățire semnificativă.

Notă: cazurile și decesele prezentate în raport, conform informațiilor de pe healthmap.org, nu fac referire întotdeauna la total cazuri înregistrate global sau local, ci reprezintă datele colectate în platformă  din sursele uzitate, pe perioada filtrată (ultima lună – 09.04.2021 – 09.05.2021).

Mai multe informații despre inițiativa ROME regăsiți aici

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.