Franța își retrage ambasadorii din Australia și SUA în urma recentei crize diplomatice

0
518
https://s.rfi.fr/media/display/c35e7e70-1668-11ec-a6b6-005056a90284/1c5be510401a40aca82cddfa826735d248f45919.jpg

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a anunțat retragerea imediată a ambasadorilor francezi în Australia și SUA, la cererea președintelui Emmanuel Macron. La origine se află criza diplomatică legată de anularea unui mare contract de către Australia, care se angajase să cumpere submarine convenționale franceze și, în cele din urmă, le-a ales pe cele nucleare americane, ca parte a unui acord istoric privind siguranța în țară (așa-numitul Aukus).

SUA, Marea Britanie și Australia au lansat recent un pact surpriză în zona Indo-Pacificului, un fel de NATO din Pacific care poartă numele de AUKUS (acronimul celor trei țări) și care prevede vânzarea de submarine cu propulsie nucleară în Canberra , o tehnologie pe care Washington o deține până acum doar alaturi de Londra. Inaugurată printr-o videoconferință comună a lui Joe Biden, a prim-ministrului Boris Johnson și a prim-ministrului australian Scott Morrison, această mișcare a înfuriat în mod evident China, având în vedere că alianța își propune tocmai să contracareze amenințarea ,,Dragonului” din regiune.

Pentru Beijing, aceasta este o inițiativă „extrem de iresponsabilă”, care „subminează grav pacea și stabilitatea regională, intensifică cursa armamentelor și subminează eforturile internaționale de neproliferare nucleară”, a denunțat purtătorul de cuvânt al diplomației chineze Zhao Lijian. Între timp, China a intrat imediat în ,,contraatac”, depunând oficial cererea de aderare la „Acordul de parteneriat trans-Pacific cuprinzător și progresiv”, acordul de liber schimb din care fac parte 11 țări din zona asiatică a Pacificului, dorită de fostul președinte american Barack Obama tocmai pentru a ține sub control Beijingul, dar din care SUA se retrăsese odată cu preluarea funcției de președinte a lui Donald Trump la Casa Albă în 2017.

AUKUS a înfuriat, de asemenea, și Parisul, care pierde un contract astronomic pentru furnizarea de submarine atât către Australia, cât și aliații UE.

Criza submarină “va influența viitorului NATO”, spune ministrul francez de externe Le Drian, vorbind despre o “încălcare gravă a încrederii”. Și el subliniază: “Pentru prima dată în istoria relațiilor franco-americane l-am chemat pe ambasadorul nostru înapoi pentru consultări; un act politic greu care reprezintă gravitatea situației. ”

Franța este furioasă asupra deciziei Australiei de a se retrage dintr-un contract de 90 miliarde USD (56 miliarde EUR) pentru achiziționarea de submarine franceze pentru navele cu propulsie nucleară din SUA. Au fost rechemați înapoi în Franța ambasadorii francezi din Canberra și Washington.

Reprezentanții Statelor Unite nu s-au arătat afectați sau surprinși de decizia Franței: „Suntem de acord cu partenerii noștri francezi cu privire la decizia lor de a chema ambasadorul înapoi la Paris pentru consultări. Înțelegem poziția lor și vom continua să lucrăm în următoarele zile pentru a ne rezolva divergențele, așa cum am făcut în alte puncte în cursul lungii noastre alianțe “, explică un executiv al Consiliului Național de Securitate al SUA. El adaugă: „Franța este cel mai vechi aliat și unul dintre cei mai puternici parteneri ai noștri și împărtășim o lungă istorie a valorilor democratice comune și un angajament de a lucra împreună pentru a aborda provocările globale.”

Statele Unite se așteaptă să-și rezolve disputa cu Franța cu privire la criza submarinelor peste o săptămână la sediul ONU, așa cum a spus un purtător de cuvânt diplomatic american. „Am fost în contact strâns cu aliații noștri francezi” și „sperăm să continuăm discuția pe această temă la un nivel înalt în zilele următoare, inclusiv la Adunarea Generală a ONU săptămâna viitoare” la New York, a spus Ned Price într-un tweet. El a adăugat că „le înțelege poziția” și a luat act de decizia fără precedent de a revoca ambasadorul francez la Paris „pentru consultări”.

Decizia are repercusiuni și în Canada, unde prim-ministrul Justin Trudeau a fost acuzat de rivalii săi de securitate din grupul Aukus (Statele Unite, Regatul Unit și Australia) de lipsă de implicare și colaborare, în ciuda faptului că a sprijinit acordul de schimb de informații (Five Eyes) a acestor țări. Atât liderii conservatorilor, cât și cei ai noului partid democratic au acuzat premierul canadian sugerând că excluderea reflectă un eșec mai larg al guvernului liberal de a negocia cu aliații cheie și de a lua o poziție fermă împotriva Beijingului. “Acesta este un alt exemplu conform căruia Trudeau nu este luat în serios de prietenii și aliații noștri din întreaga lume“, a spus liderul conservator Erin O’Toole, susținând că “Canada devine mai irelevantă sub el”. Liderul democratic Jagmeet Singh a reamintit că Trudeau a devenit prea distras de la campania electorală pentru a se angaja pe deplin cu aliații săi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.