https://www.newsdelivers.com/2021/12/04/ukrainian-mi-8-helicopter-accused-of-violating-belarus-airspace/

Agenția de presă rusă TASS anunța ieri că unul dintre conducătorii bieloruși de brigadă de la frontiera dintre Belarus și Ucraina a declarat că se vor lua măsuri coercitive în cazul unor alte încălcări ale regulilor privind granițele din partea Ucrainei.Sâmbătă, Comitetul de Stat privind Frontierele din Belarus a susținut că un elicopter ucrainean Mi-8 a violat granița de stat în timpul exercițiilor și a avansat un kilometru în teritoriul bielorus.

Agenția TASS a mai indicat că Ucraina a hotărât să dispună trupe la frontiera cu Belarusul și a organizat exerciții militare din cauza noilor valuri de migranți deveniți motiv de discordie în Europa, state precum Lituania, Polonia și Letonia în conflict.

Agenția națională de presă bielorusă BELTA nu a acoperit încă subiectul dezvoltat de articolul de presă din TASS privitor la declarațiile agresive ale bielorușilor, dar a emis câteva informări referitoare la planul de represalii al Belarusului față de Ucraina și la exercițiile militare bieloruse la frontiera cu aceasta care i-ar implica și pe ruși. Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a anunțat în data de 2 decembrie că se gândește la creșterea numărului forțelor armate active care la momentul actual s-ar situa la 65,000 de persoane. Lukașeno a afirmat că el a fost informat că Ucraina ar susține un exercițiu militar împoriva migrației ce implică 10,000 de militari, dar personal consideră că altul este scopul acestuia. În acest caz, este probabil să crească numărul militarilor bieloruși cu încă 5,000 de persoane care să fie trimise la granița de sud, cu Ucraina.

În aceeași zi, a fost lansată de agenția de presă BELTA o știre conform căreia Rusia va participa la exercițiul de la granița cu Ucraina demarat de Belarus. Declarația aparține lui Dmitry Kiselyov, Director General al agenției de presă rusești MIA Rossiya Segodnya. Lukașenko a adăugat că exercițiul militar comun ruso-bielorus va consta în două etape, dintre care prima va avea loc în câteva luni (iarna aceasta).Președintele bielorus neagă în alte articole lansate de agenția de presă că Rusia ar plănui să invadeze Ucraina și declară că nu acceptă manevrele NATO în regiune contra Rusiei și Belarusului. În plus, consideră că Ucraina este sub control extern occidental și că aceasta ar fi și soarta hărăzită Belarusului dacă ar fi cu putință.

Agenția națională de presă ucraineană UKRINFORM încă nu a dat o replică știrilor venite din spațiul rus și bielorus dar titrează articole care întregesc imaginea de ansamblu a tensiunilor. Pe 2 decembrie a fost lansat un articol conform căruia Lukașenko a amenințat cu întreruperea transportului de energie venită din Rusia către Polonia dacă polonezii se gândesc să închidă granițele pentru a nu mai primi migranții care tranzitează Belarusul, Ucraina încercând astfel să atragă tot mai mult interesul Occidentului asupra implicațiilor conflictului cu Belarusul și Federația Rusă.

Agenția de presă ucraineană vorbea astăzi de o întâlnire interparlamentară lituaniano-polonezo-ucraineană ce avut loc între 5 și 6 decembrie și în cadrul căreia s-a elaborat un memorandum comun al celor trei state prin care prezintă starea de fapt, problemele din regiune și cei care ar trebui trași la răspundere pentru ele. Reprezentantul polonez, Tomasz Grodzki, a declarat că ambele state susțin integrarea Ucrainei în NATO dar că este o realizare dificilă din cauza forțelor de extremă dreapta din Europa care susțin că Ucriana este o regiune a Rusiei și că nimeni nu ar trebui să modifice acest fapt. Pe de altă parte, Turcia nu și-a ales deocamdată o poziție clară în aceste tensiuni, nefiind încă practic în niciuna arondată niciuneia dintre tabere tabere, având în vedere declarațiile de fidelitate față de Rusia și transporturile constante de armament furnizate Ucrainei. Încercând momentan rolul de mediator și mesager, poziția turcă în caz de conflict încă nu este clară.

În timp ce Ucraina se bazează pe ajutorul și facilitățile externe pe care le-a primit până acum și se regăsește într-o conjunctură în care alte state ce deja fac parte din lumea occidentală o experimentează, Belarusul încă se ascunde în spatele Rusiei și invocă alianța sa cu rușii în oricare dintre argumentele disponibile. Deși nu se poate afirma precis dacă Rusia se va antrena într-un conflict armat cu Ucraina după atâtea discuții externe și informări referitoare la pierderile pe care le-ar înregistra, ea oricum neagă la nivel oficial că s-ar pregăti în acest sens. Tensiunile semnalate până acum între state sunt unele dintre indicile care ne îndreptă spre preconizarea impactului unui conflict în regiune, iar pânâ la un război important care să implice tot felul de alianțe, așa cum demonstrează istoria, lipsește doar entuziasmul. Rămâne în sarcina diplomației să atenueze îngrijorările.

SURSĂTASS, BELTA, UKRINFORM
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.