Marea Barieră de Corali din Australia se confruntă cu cel de-al șaselea episod de albire masivă, ca urmare a încălzirii oceanului din cauza schimbărilor climatice, ceea ce ridică semne de îngrijorare cu privire la faptul că una dintre minunile naturale ale lumii se apropie de un punct critic.

Administratorii recifului au confirmat vineri că studiile aeriene au detectat o albire catastrofală a 60 % din coralii recifului. Descoperirea este deosebit de îngrijorătoare, au declarat cercetătorii, deoarece un model meteorologic La Niña de răcire a oceanului compensează de obicei încălzirea care stresează coralii și îi face să își piardă culoarea.

“Acesta este primul eveniment de albire în masă în timpul unei La Niña”, a declarat Emily Darling, cercetător în domeniul recifurilor de corali care conduce conservarea recifurilor de corali pentru Wildlife Conservation Society, într-un interviu telefonic.

“Aceasta continuă să întărească faptul că, odată cu valurile de căldură extreme și apa devenind prea fierbinte, coralii își pierd ferestrele de recuperare – acele perioade dintre evenimentele de albire în care știm că coralii se pot recupera”.

Temperaturile neobișnuit de ridicate ale oceanului, cu până la 7 grade Fahrenheit peste normal, au declanșat probabil evenimentul. Este a șasea albire masivă pe care reciful a suferit-o în două decenii și a patra din 2016 încoace.

Evenimentele de albire consecutive din 2016 și 2017 au afectat două treimi din cel mai mare recif din lume.

Marea Barieră de Corali este formată din 3.000 de recife care adăpostesc mii de specii de plante și animale marine. Deși albirea duce la cicatrizare și moarte, a adăugat grupul, părți ale recifului pot “începe să se refacă pe măsură ce comunitățile de corali se recreează și noi larve de corali se instalează pe recif”.

În urmă cu doi ani, cercetătorii care au analizat starea de sănătate a populațiilor de corali din recif începând cu 1995 au concluzionat că încălzirea a ucis jumătate dintre ele – și că aceste colonii s-ar putea să nu se mai refacă niciodată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.