Șeful organismului de supraveghere atomică al ONU a declarat că își propune să conducă o misiune la Cernobîl cât mai curând posibil, după ce s-a raportat că trupele rusești s-au retras în mare parte de la centrala nucleară dezafectată. 

Rafael Grossi a scris vineri pe Twitter că va conduce o misiune de “asistență și sprijin” a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la locul extrem de contaminat al celui mai grav accident nuclear din lume, în prima dintr-o serie de astfel de vizite la centralele nucleare ucrainene. 

Anunțul a fost făcut după ce oficialii ucraineni au declarat că soldații ruși care au ocupat centrala extrem de contaminată începând cu 24 februarie – prima zi a invaziei – au plecat luând cu ei mai mulți membri ai serviciilor ucrainene. Unii ruși au rămas în zona de excludere din jur, au declarat aceștia. 

Compania energetică de stat ucraineană Energoatom a afirmat că retragerea a avut loc după ce mai mulți soldați ruși au primit “doze semnificative” de radiații în urma săpării de tranșee în pădure în zona de excludere, o afirmație pe care AIEA a declarat că nu o poate confirma în mod independent, dar că o va investiga. 

Guvernul ucrainean și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la siguranța la Cernobîl și a cerut retragerea imediată a trupelor rusești, a căror prezență a împiedicat rotația normală a personalului timp de mai multe săptămâni. 

De asemenea, forțele rusești s-au retras din orașul Slavutych, aflat în apropiere, unde locuiau muncitorii de la Cernobîl, a declarat Energoatom, iar AIEA a declarat că se pregătește să trimită prima sa misiune de asistență și sprijin la Cernobîl în următoarele câteva zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.