Agenția națională de presă rusă TASS anunța în data de 19 august că distribuția de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1 va fi oprită pentru reparații în intervalul 31 august – 2 septembrie. Comunicatul oferit de Gazprom referitor la această situație subliniază că reparațiile vor fi realizate la singurul compresor funcționabil al conductei Nord Stream 1.Compresorul model Trent 60 va fi supus unei lucrări de mentenanță „de rutină” și „programată” care conform contractului, va implica colabrarea specialiștilor de la compania Siemens. Se dă de înțeles că volumul normal care este distribuit prin Nord Stream 1 la momentul actual este de 33 de milioane de metri cubi de gaz pe zi, la care se va reveni ulterior reparației.

Conducta Nord Stream 1 dispunea de 3 compresoare care ajutau la funcționarea acesteia.  Primul trimis la reparații a ajuns în Canada pentru a fi verificat de firma care îl construise, Siemens Energy.  Rusia pretinde că sancțiunile împotriva sa adoptate și de Canada au împiedicat preluarea compresorului reparat care în final a fost înapoiat la insistențele Germaniei. Primul semn de întrebare care pleacă de aici este motivul pentru care nu a fost încă repus în funcțiune dat fiind finalizarea reparației. Cel de-al doilea compresor a fost oprit  forțat în data de 25 iulie.

Printre altele, însă, articolul din TASS menționează și impactul declarației privind reparația asupra bursei londoneze ICE, ceea ce pare să demonstreze adevăratele interese ale Rusiei în cazul deselor reparații  și întreruperi în distribuția de gaz devenite obișnuință în ultima vreme. Prețul pentru un volum de 1000 de metri cubi de gaz a crescut cu 5% la 2,700 de dolari față de 1000 de dolari cât era prețul “istoric” din iulie anul trecut.

Anul acesta au continuat să apară știri referitoare la diverse reparații ale componentelor conductelor distribuitoare de gaz care pornesc din Rusia, afectând numeroase state europene. Astfel de comunicate nu au fost la fel de dese în anii trecuți, încât se poate considera că Rusia a transformat vechea politică a gazelor creând acum crize energetice artificiale menite să crească constant prețul gazelor în statele dependente. Profitul substanțial obținut de ruși este evident folosit în finanțarea războiului din Ucraina.

SURSĂTASS
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.