Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, declara în data de 3 noiembrie că țara sa aprobă garanțiile de securitate încheiate de Ucraina prin medierea Turciei și a Organizației Națiunilor Unite, dar rămâne totuși o nemulțumire principală legată amânarea rezolvării problemei exporturilor sale de hrană (grâu) și fertilizatori.

În data de 8 noiembrie, agenția națională de presă rusă TASS,a publicat un articol conform căruia Federația Rusă a primit asigurări și promisiuni din partea Organizației Națiunilor Unite că va rezolva neîntarziat această situație.  Purtătorul de cuvânt asocial al ONU, Stephanie Tremblay a susținut că se doresc rezultate pozitive privind toate aspectele legate de înțelegerea verde din Marea Neagră inclusiv privitoare la fertilizatorii și grâul rusesc.

Rusia a decis în data de 2 noiembrie să revină la înțelegerea privind facilitarea transportului cerealelor ucrainene printr-un coridor de securitate special creat în Marea Neagră ca urmare a garanțiilor scrise de Ucraina către Turcia și ONU că nu se va folosi de această oportunitate în scopuri militare. Moscova își permite retragerea din înțelegere dacă această promisiune va fi încălcată.

Conform website-ului Observatorului Complexității Economice, cele mai recente informații publice deținute de ei, datând din anul 2020, arată că Federația Rusă a fost lider mondial în exportul de fertilizatori. Cifra de afaceri a industriei de fertilizatori ruse s-a ridicat la 7.6 miliarde de dolari în 2020, fiind al 7-lea cel mai exportat produs finit din Rusia. Cei mai importanți importatori ai fertilizatorilor produși în Rusia au fost în ordine: Brazilia, Estonia, India, China și SUA, înregistrând creșteri semnificative la cerere: India, Hong Kong și Elveția. În anul 2021, Federația Rusă a rămas lider mondial în exportul de fertilizatori, potrivit website-ului worldtopexports.com, exportând astfel 15.1% din necesarul global de pe piață.

Comparând cifrele privind suma obținută de Federația Rusă din vânzarea de fertilizatori în anul 2019 (dinainte de pandemie) cu cea din 2021 (de după pandemie), cu ajutorul bazei de date privind relațiile comerciale Comtrade a ONU, aflăm că aceasta a urcat în doi ani de la 8,402 miliarde $ la 12,494 miliarde $. Creșterea profiturilor din vânzarea fertilizatorilor s-a datorat însă creșterii prețurilor, nu creșterii cererii pe piață.

Atât de mult au crescut acestea încât ONU a cerut o reducere sau plafonare pentru ca fermierii care au nevoie de fertilizatori să își mai poată permite folosirea lor. Articolul de presă care prezintă punctul de vedere al Organizației Națiunilor Unite, datat în 3 octombrie, mai precizează că Rusia asigura 13% dintre cei mai utilizați fertilizatori la scară globală, iar exportul acestora în prima jumătate a anului 2022 a scăzut cu doar 7%.

Banca Federală din St. Louis, SUA, a publicat o analiză online în data de 4 octombrie pe baza căreia pot fi urmăriți factorii care au condus la creșterea prețului fertilizatorilor. Pe lângă dificultățile privind forța de muncă și volatilitatea piețelor din diverse sectoare care sunt implicate în procesul de producție a fertilizatorilor, au existat anumite măsuri ca și în cazul Rusiei, ce au plusat în favoarea creșterii. Una dintre replicile rușilor la sancțiunile economice impuse ulterior începerii războiului a fost aceea de a restricționa exporturile de fertilizatori sub pretextul asigurării necesarului pentru fermierii autohtoni. În plus, dependența producerii anumitor categorii de fertilizatori de gazul natural al cărui preț a explodat de asemenea, a cauzat în restul Europei reducerea considerabilă a producției de fertilizatori sau chiar închiderea fabricilor. Federația Rusă nu a trebuit să se confrunte cu această problemă. Banca Federală din St. Louis a realizat un grafic al prețurilor fertilizatorilor începând cu 2006 pe baza a diverse surse de documentare inclusiv din date Bloomberg, care demonstrează că prețul din 2022 s-a triplat față de cel din 2020.

Departamentul American pentru Agricultură a publicat și el în data de 30 iunie anul acesta o analiză privind piața fertilizatorilor și impactul creșterii prețurilor acestora. Au descoperit că fermierii americani, ca desigur fermierii din alte părți ale lumii, cheltuie o cincime din costul total al unei recolte pentru fertilizatori, iar cei care cultivă grâu sau porumb cheltuie în acest caz o treime din total. Analiza subliniază faptul esențial că prețurile ridicate ale fertilizatori vor fi resimțite cel mai bine în 2023 deoarece unii fermieri au folosit anul acesta stocuri cumpărate în 2021.


SURSĂTASS, NASDAQ, COMTRADE
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.