Jurnalistul de investigații, Christo Grozev, a declarat pentru canalul bulgar de televiziune Nova TV, că serviciile de informații ruse au plătit ca articole de presă favorabile propagandei ruse să fie publicate în media bulgară pentru sume substanțiale de bani.

Articolul de presă apărut în data de 9 ianuarie pe site-ul novinite.com, redă o parte din interviul oferit de Christo Grozev, în care acesta își susține declarațiile cu exemple. Potrivit acestuia, corespondentul macedonian, Darko Todorovski, primește sarcini și teme de abordat de la ruși pe care reușește să le trimită către presa bulgară pentru o anumită taxă,  ea situându-se între 150 și 300 de euro pentru dezinformare. Grozev, care contribuie la investigațiile publicate de Bellingcat, a mai adăugat că pe teritoriul Bulgariei există sute de cetățeni ruși care și-au câștigat dreptul de a trăi în acest stat pe termen lung datorită unor investiții, dar care sunt de asemenea în contact cu serviciile de intelligence ruse. Todorovski a răspuns la acuzații într-un articol datând din 11 ianuarie, în care recunoaște că studiază la o universitate din Federația Rusă și a realizat ca jurnalist reportaje pentru Ministerul Apărării rus, dar că nu primește facilități financiare pentru dezinformare.

Pentru a sublinia substraturile relațiilor bulgaro-ruse, Christo Grozev, a dezvăluit că lucrează la o investigație privind mușamalizarea anchetei în cazul unui Boeing căzut în estul Ucrainei în anul 2014, unde s-a descoperit că printre numerele de telefon apelate de generalul GRU care a inițiat mușamalizarea se aflau numere aparținând unor bulgari.

Potrivit unui articol din data de 6 ianuarie anul curent, jurnalistul Christo Grozev se află pe lista neagră a Federației Ruse, fiind căutat pentru arestare deoarece a încălcat un articol al Codului Penal rus.

Posibilitatea intoxicării presei bulgare de către serviciile de informații ruse prin dezinformare și dezbinarea opiniei publice este comparativ cu țara noastră puțin mai ridicată, bazându-se pe factori precum proximitatea spațiului balcanic instabil și influențabil, asemănările culturale și dependențele economice manifestate de Bulgaria, dar aceste cazuri trag un semnal de alarmă că Rusia își joacă continuu cărțile așa cum o știm din parcursul ei istoric, iar România încă reprezintă un obstacol de înlăturat. În această ordine de idei, verificarea știrilor pe care le citim este esențială, inclusiv prin comparare logică cu realitatea și analizarea critică.

Într-o statistică publicată de site-ul statista.com privind libertatea presei în țările europene raportat la anul 2022, putem observa că Bulgaria se află în urma României cu aproximativ 10 procente mai jos, dar și România se află pe locul 24, în jumătatea de jos a clasamentului și chiar deasupra Macedoniei de Nord. Problema care se ridică de aici este faptul că Federația Rusă știe să exploateze foarte bine cele mai mari slăbiciuni ale acestui spațiu, corupția și resursele financiare limitate. Ele sunt cunoscute și de alte părți precum Uniunea Europeană, dar investițiile într-o presă independentă bine dezvoltată în fiecare stat nu face încă parte din proiectele acesteia.

SURSĂNovinite
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.