Indicele Egalității de Gen din România pentru anul 2019

0
897
Europa.EU

Indicele Egalității de Gen este o unealtă creată și folosită de către Institutul European pentru Egalitatea de Gen având scopul de a măsura progresul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește egalitatea de gen. Rolul acestuia este să tragă un semnal de alarmă pentru zonele unde este nevoie de o îmbunătățire în acest sens și să ofere sprijin celor ce activează în acest domeniu pentru a implementa măsuri spre eliminarea inegalității de gen.

Pentru realizarea indicelui s-au folosit 31 de indicatori și s-au luat în calcul toate statele membre UE. Indicele de anul acesta arată că scorul UE pentru egalitatea de gen a crescut cu doar un punct, până la 67,4 puncte, de la ediția din 2017.

Indicele oferit pentru România anul acesta o situează pe locul 25 în UE, cu 54.5 puncte din 100. Acest scor este cu 12.9 puncte mai mic decât media europeană și arată tendința României de a progresa într-un ritm extrem de lent spre eliminarea inegalității de gen.

Indicele Egalității de gen are în componența sa șase mari domenii de studiu – muncă, bani, inteligență, timp, putere și sănătate și alte două domenii adiționale – violența împotriva femeilor și inegalitățile intersectate.

Analizele pentru anul 2019 arată astfel:

Violența în România conform EIGE 2019

Spre deosebire de alte domenii, domeniul violenței nu măsoară diferențele dintre femei și bărbați, ci examinează și analizează experiențele de violență ale femeilor.

În Indicele realizat de către EIGE pentru România în context european, au fost identificate trei mari forme de violență cu care femeile se întâlnesc cel mai des – feminicidul, mutilarea genitală feminină și traficul de persoane, dar și o categorie problematică ce transcende spre sfera comunității LGBT.

Sistemul muncii în România conform EIGE 2019

Scorul României în domeniul muncii este de 67,7. Este singura țară care a înregistrat o scădere în acest domeniu, astfel că diferențele de gen în ceea ce privește participarea și segregarea pe piața muncii persistă.

Rata de ocupare (a persoanelor cu vârste între 20 și 64 de ani) este de 61% pentru femei și 79% pentru bărbați. Cu o rată globală de ocupare a forței de muncă de 70%, România și-a atins obiectivul național de ocupare a UE în 2020 de 70%.

Sistemul de sănătate în România conform EIGE 2019

Scorul României în domeniul sănătății este 71,1. În ciuda îmbunătățirilor în accesul la servicii medicale și stomatologice, România continuă să se plaseze pe ultimul loc în UE pentru egalitatea de gen în sănătate.

Percepțiile despre o sănătate bună au crescut ușor în România între 2007 și 2017. Mai puține femei (66%) își percep sănătatea ca fiind bună, comparativ cu bărbații (76%). Satisfacția pentru sănătate crește odată cu nivelul de educație al unei persoane, dar scade odată cu vârsta. Diferența de gen se lărgește, în detrimentul femeilor, în rândul grupurilor de vârstă și a persoanelor cu niveluri mai scăzute de educație. Speranța de viață a crescut atât pentru femei, cât și pentru bărbați, între 2005 și 2016. În medie, femeile trăiesc cu 7 ani mai mult decât bărbații. Numărul anilor de viață sănătoși a scăzut atât pentru femei (de la 63 la 59 de ani), cât și pentru bărbați (de la 61 la 60 de ani), din 2007.

Situațiile economice și financiare în România conform EIGE 2019

Scorul României în domeniul banilor este de 62,0, înregistrând un progres față de anii anteriori.

În ciuda creșterilor câștigurilor medii lunare ale femeilor (+ 70%) și ale bărbaților (+ 65%) din 2006 până în 2014, decalajul de gen persistă. Femeile încă câștigă cu 5% mai puțin decât bărbații. În cuplurile cu copii, femeile câștigă cu 8% mai puțin decât bărbații (11% mai puțin în cuplurile fără copii). Diferența de gen în câștig este, de asemenea, mai mare în rândul persoanelor cu niveluri mai scăzute de educație.

Distribuția veniturilor între femei și bărbați a devenit mai egală între 2007 și 2017. Diferența de remunerare între femei și bărbați este de 4% (cea mai mică din UE), iar diferența de pensii de gen este de 28%.

Puterea în România conform EIGE 2019

Scorul României în domeniul puterii este 38,8. Creșterea este determinată de îmbunătățirea subdomeniilor puterii politice și sociale, în timp ce există regres în subdomeniul puterii economice. Domeniul puterii are cel mai mic scor al României, situându-se cu 13,1 puncte sub scorul UE.

În timp ce România ocupă locul 23 în subdomeniul puterii economice, are cel de-al cincilea punctaj cel mai mare pentru subdomeniul puterii sociale. Femeile cuprind 45% dintre membrii consiliului de administrație al organizațiilor de finanțare a cercetării, 27% dintre membrii consiliului de administrație publică și doar 12% din cele mai înalte organe de decizie ale organizațiilor sportive olimpice naționale.

Educația în România conform EIGE 2019

Scorul României în domeniul educației este 51,5. România are al treilea scor de cunoștințe cel mai mic din UE.

O creștere a scorului subdomeniu de realizare și participare se datorează unui număr tot mai mare de absolvenți de școli postliceale între 2005 și 2017.

România și-a îndeplinit aproape obiectivul național de strategie UE 2020 de a avea 26,7% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 34 de ani cu studii superioare Rata actuală este de 25% (28% dintre femei și 21% din bărbați).

Timpul în România conform EIGE 2019

În domeniul timpului, scorul României este de 50,3, cu mult sub scorul de 65,7 la nivelul UE. Inegalitățile de gen în distribuția timpului petrecut în activitățile de îngrijire au crescut începând cu 2005. Femeile au mai multe șanse de a-și îngriji familia: 46% dintre femei, comparativ cu 25% dintre bărbați, au responsabilități zilnice de 1 oră sau mai mult. Aceasta este cea mai mare diferență de gen din UE. Acest decalaj este și mai mare în rândul femeilor și bărbaților în cuplurile cu copii (82% și 52%).

Mai multe femei (75%) decât bărbații (41%) gătesc și fac treburile casnice în fiecare zi timp de cel puțin o oră. Diferența de gen este mai largă în cuplurile cu copii (79% femei și 42% bărbați) decât în cuplurile fără copii (78% și 54%).

Indicele Egalității de Gen arată că progresele pentru egalitatea de gen continuă să evolueze într-un ritm extrem de lent, însă se observă înclinația spre evoluție. În timp ce scorul indicelui egalității de gen pentru UE a crescut de la 66,2 puncte (din 100) în 2015 la 67,4 în 2017, UE are încă mult loc pentru îmbunătățiri.

La fel de multe lucruri de îmbunătățit are și România, fiindcă din anul 2015 până în prezent se poate observa o creștere timidă a scorului acesteia: în 2015 punctajul a fost 51.2, în 2017 52.4 și în 2019 este 54.5.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.