Internetul continuă să aducă noi metode de perpetuare a violenței asupra femeilor

0
661

Pe data de 28 octombrie, organizația Human Rights Watch a detaliat felul în care internetul poate fi folosit pentru șantajarea și perpetuarea violenței față de femeile de pretutindeni, cel mai recent și concret caz fiind acela al lui Katie Hill, aleasă drept membră a Congresului, Camera Reprezentanților, cu un an în urmă, dându-și demisia la câteva zile după ce diverse publicații au postat online poze în ipostaze nud fără voința acesteia.

“Multe persoane – 90 la sută dintre ele femei și fete – au fost supuse unei forme de violență sexuală online, incluzând ceea ce descrie Hill. Fotografii compromițătoare au fost folosite împotriva oamenilor atâta timp cât au existat camere foto. Dar mediul online de astăzi – în care ne petrecem atât de mult din viață – prezintă oportunități pentru abuzuri care nu au existat până acum: să umilească, să distrugă cariere, reputații și relații și chiar să ducă la sinucidere sau să declanșeze așa-numita violență „onorabilă” în societățile în care sexul în afara căsătoriei este văzut ca aducând rușine unei familii. Au găsit oportunități de a-și monetiza abuzurile: în Coreea de Sud, unde Human Rights Watch cercetează în prezent această problemă; platformele îi taxează pe telespectatori să urmărească imagini live cu camera ascunsă ale femeilor și fetelor filmate fără să știe în băi și în vestiare.

Companiile de internet nu reușesc să înțeleagă impactul și urgența acestor cazuri. De prea multe ori nu reușesc să înlăture imaginile neconsensuale, au proceduri lente și complexe pentru astfel de solicitări și nu reușesc să acționeze suficient de repede când imaginile reapar.

Mai rău este însă răspunsul guvernelor. În multe țări, legile nu sunt actualizate și împărtășirea neconsensuală a imaginilor intime nu poate fi tratată ca fiind ilegală. Acolo unde este o infracțiune, poliției îi lipsește expertiza, instrumentele și compasiunea necesară pentru a investiga și sprijini victimele.

Tehnologia ne aduce noi forme de violență împotriva femeilor. Guvernele – și companiile – trebuie să demonstreze că le pasă.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.