Francesca Maria Cristea – tânăra care pune suflet în activități pentru TINEri

0
2899

În urma discuției cu Francesca, mi-am dat seama că nu este importantă funcția în cauză, ci substanța acțiunilor derulate în cadrul acesteia. Într-o lume ghidată de o competitivitate acerbă, care conduce la subminarea relațiilor cu ceilalți, este bine să ne amintim că binele comun este mult mai puternic și mai de durată. Francesca a demonstrat că este genul de om pentru care primează spiritul, dorința de îmbunătățire a calității vieții tinerilor.

INTERVIEVATOR: Francesca, care este părerea ta privind ideea conform căreia tinerii reprezintă viitorul Uniunii Europene?

FRANCESCA: Tinerii sunt viitorul Uniunii Europene. De ei depinde parcursul democrațiilor, viitorul muncii și al educației, dar mai presus de toate, de ei depinde cum va arăta societatea în care vom trăi peste 20 de ani.  În noiembrie 2018, Uniunea Europeană a adoptat o nouă Strategie de Tineret pentru 2019-2027 în care a stabilit 11 Obiective Europene de Tineret. Pentru a atinge obiectivele ambițioase, Uniunea Europeană își propune să acorde o atenție sporită politicilor de tineret în toate domeniile conexe (educație, muncă, economie, social etc).

România a fost prima țară care a coordonat implementarea Strategiei de Tineret în perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene. Trio-ul din care face parte, alături de Finlanda și Croația, explorează oportunitățile care pot fi create pentru tineri în legătură cu viitorul muncii, educație de calitate – lucru de calitate cu tinerii și oportunități pentru tinerii din mediul rural.

Prin procesul Dialogul UE cu Tinerii, aceștia sunt consultați cu privire la prezentul și viitorul lor la nivelul celor încă 28 de state membre. Mai mult, în mai, în Consiliul de Cultură, Educație, Tineret și Sport, a avut loc o dezbatere între Miniștrii de Tineret din UE în care s-a vorbit despre rolul tinerilor ca agenți ai democrației. Alături de Ariana Ardelean, am avut o intervenție în cadrul Consiliului de Tineret în care am transmis așteptările și ideile celor peste 1500 de tineri cu care am discutat în timpul mandatului.

INTERVIEVATOR: Care sunt problemele de ordin global pe care tinerii le consideră relevante?

FRANCESCA: Tinerii acordă o importanță crescută schimbărilor climatice. Observăm multe mișcări de protest, multe campanii de informare pornite de către tineri, multe evenimente adaptate acestui trend al sustenabilității. Viitorul muncii reprezintă un domeniu de interes pentru tineri. Cum îi va afecta digitalizarea? Ce tipuri de job-uri nu vor mai exista? De ce competențe au nevoie? Tinerii consideră că societatea din care fac parte în acest moment nu este suficient de incluzivă. Nu toți tinerii beneficiază de oportunități în domeniul dezvoltării personale și profesionale. Presiunea socială cu care se confruntă tinerii în prezent aduce în prim plan discuția către noi prevederi în domeniul sănătății mentale.

INTERVIEVATOR: Care sunt opiniile tinerilor privind UE? Cum percep instrumentele de care se folosește UE (de exemplu, proiectul Erasmus) pentru a le extinde orizonturile cultural, social și economic?

FRANCESCA: Pe durata mandatului am discutat cu elevi, studenți și tineri până în 30 de ani. Cred că aici putem regăsi 2 categorii: cei care încă nu au experimentat oportunitățile oferite de UE (proiecte Erasmus+, conferințe, forumuri etc.) și cei care deja sunt beneficiari. Dacă ne referim la prima categorie, aflăm că perspectiva Uniunii Europene este destul de îndepărtată, tinerii necunoscând oportunitățile de care pot beneficia sau neștiind foarte clar cum îi poate afecta UE în viața de zi cu zi. Pentru prima categorie, am încercat să promovăm cât mai mult programele UE pentru tinerii și să îi încurajăm să se înscrie în acestea. Pentru cea de-a doua categorie, tinerii deja au experimentat ce înseamnă comunitatea europeană prin schimburi de experiență, proiecte, burse sau diverse programe. Cei care au trecut printr-o astfel de experiență au dobândit multe aptitudini care îi vor ajuta în viitor. Au exersat cel puțin o limbă străină, au intrat într-un context multicultural din care au învățat cum să interacționeze cu diferite personalități și diferite povești personale/ profesionale, au venit cu idei pentru a aplica proiecte în comunitățile lor și nu în ultimul rând, au legat prietenii, parteneriate și au vizitat locuri incredibile.

INTERVIEVATOR: Cum te-a schimbat experiența de Delegat de Tineret la UE? Crezi că mai multe experiențe de felul acesta i-ar angrena mai mult pe tineri în activități civice/ politice/ sociale?

FRANCESCA: Înainte de toate, cred că m-a făcut mai încrezătoare în forțele proprii. Am fost aproape de tineri, am discutat cu ei, am aflat care sunt așteptările, nevoile și dorințele lor. A contat mult pentru mine încrederea acordată de către organizațiile de tineret, de voluntari,  de coordonatori, de colegi, de tinerii care m-au contactat pe rețelele de socializare. Provocarea pentru mine a fost comunicarea constantă cu toți actorii implicați. Datorită acestui mandat de Delegat de Tineret la UE, am rămas în continuare activă în mișcarea de tineret în rolul de Vicepreședinte al Consiliului Tineretului din România pe portofoliul de Relații Internaționale. Toate informațiile și experiențele acumulate pe durata Președinției României la Consiliul UE vor fi în continuare utilizate pentru a crea cât mai multe oportunități pentru tineri prin prisma rolului pe care îl dețin acum. Programul Delegat de Tineret la UE a fost unul pilot pentru România, dar și pentru celelalte state membre ale UE. Datorită intervenției pe care am avut-o în Consiliul de Educație, Cultură, Tineret și Sport, programul a fost apreciat alături de un alt program lansat pe durata Președinției Române, Ambasadori Juniori la UE. Miniștrii de Tineret au avut numai laude pentru implicarea și rezultatele celor două echipe. Consider că tinerii ar trebui să facă primul pas către schimbare. Oportunitățile nu vin la noi, ci ele ar trebui constant căutate.  Un singur tânăr poate face o schimbare. Un singur tânăr poate convinge alți zeci de oameni să se alăture cauzei/ proiectului. Societatea poate dărui alte sute de persoane dornice să genereze și ei schimbarea. Prin implicarea, ambiția și creativitatea tinerilor se va contura viitorul Proiectului European.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.