Summit-ul UE-Balcanii de Vest a evidențiat importanța cooperării și solidarității reciproce

0
738
consilium.europa.eu

Ieri a avut loc summit-ul online între reprezentanți ai UE și ai Balcanilor de Vest. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Președintele Consiliului European, Charles Michel și Prim-ministrul Croației, Andrej Plenković, au făcut declarații la ședința de presă de la finalul summit-ului.

Președintele Ursula von der Leyen a declarat că Balcanii de Vest reprezintă una dintre prioritățile UE și ale Comisiei sale. Aceast anunț vine în contextul în care statul croat este actualul deținător al Președenției Consiliului UE și a primit în martie aprobarea de a începe discuțiile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord.

“Balcanii de Vest aparțin UE. Nu avem nicio nedumerire legată de acest aspect. De aceea, cred cu tărie că Uniunea Europeană are o responsabilitate specială în ajutorarea partenerilor săi din regiune. (…) Doresc să le mulțumesc foarte mult țărilor din regiune pentru solidaritatea față de Uniunea Europeană. Reamintesc că doctorii din Albania au mers să ofere ajutor în Italia, iar Serbia și Muntenegru au ajutat enorm cetățenii europeni blocați să se întoarcă acasă”, a adăugat Înaltul Reprezentant al Comisiei Europene.

În declarația de presă a fost menționat și un pachet de peste 3,3 miliarde de euro al UE lansat în beneficiul Balcanilor de Vest. Fondurile sunt destinate combaterii pandemiei și includ ajutoare pentru achiziționarea materialelor sanitare esențiale și pentru redresare socială și economică. 1,7 miliarde de euro din această sumă provin de la Banca Europeană de Investiții.

De asemenea, reprezentanții UE au declarat că urmează să fie publicat un plan economic și de investiții, destinat recuperării pe termen lung pentru toate statele membre. În ceea ce privește zona Balcanilor de Vest, aceștia au menționat că o parte din elementele cheie pentru recuperarea economică sunt cooperarea regională și relațiile bune dintre statele vecine.

“Ne dorim ca Balcanii de Vest să se apropie și să beneficieze de Piața Unică Europeană. Pentru aceasta, guvernele din regiune vor trebui să aplice reforme, în special în privința statului de drept și a luptei contra corupției, a funcționării instituțiilor democratice și a administrației publice. Acest lucru înseamnă combaterea corupției și a crimei organizate, domenii în care vrem să vedem un program clar stabilit”, a declarat Președintele Ursula von der Leyen.

Data când cele șase state din Balcanii de Vest ar urma să devină membre ale UE nu a fost anunțată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.