“NATO 2030” în viziunea Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg

0
760
nato.int

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut declarații privind consolidarea Alianței în următorul deceniu și “într-o lume din ce în ce mai competitivă”. Discuțiile au avut loc luni în cadrul unui eveniment online organizat de Consiliul Atlantic și Fondul German Marshall al Statelor Unite, în parteneriat cu Divizia de Diplomație publică a NATO.

În discursul său, dl. Stoltenberg a declarat că pandemia de COVID-19 a accentuat problemele existente legate de securitate. Acesta a menționat provocările venite din partea Rusiei, Chinei și a grupărilor teroriste.

“Rusia își continuă neîntrerupt activitățile militare. ISIS și alte grupări teroriste sunt încurajate. Atât actorii statali, cât și cei non-statali promovează dezinformarea și propaganda. Și ascensiunea Chinei schimbă fundamental echilibrul de putere la nivel global”, a menționat acesta.

În ceea ce privește Rusia, NATO va continua o abordare duală de a descuraja Rusia și a apăra statele NATO. De asemenea, dialogul cu statul rus este deschis și se încearcă constant o întărire a relațiilor.

În același timp, referindu-se la China, dl. Stoltenberg a declarat că provocările venite din partea statului nu îl fac un adversar al NATO, însă dezvoltarea economică și cibernetică a Chinei, prezența ei în Africa și în Arctica, investițiile în infrastructura altor state și cooperarea ei cu Rusia produc consecințe asupra aliaților NATO.

Secretarul General al Alianței a anunțat că “NATO 2030” este despre cum să ne readaptam la normal. Pentru a face asta, strategia propune unitate politică, o alianță militară puternică, investiții în forțele armate și în capacitatea militară modernă.

De asemenea, înaltul oficial al NATO a subliniat și importanța folosirii instrumentelor militare, nonmilitare, economice și diplomatice pentru a combate eficient și sistematic toate probleme de securitate cu care se confruntă NATO. Printre aceste provocări se numără conflictul din Orientul Mijlociu, consecințele încălzirii globale asupra securității și controlul armelor la nivel global.

Nu în ultimul rând, dl. Stoltenberg a menționat nevoia de unitate dintre Europa și America de Nord, subliniind necesitatea Alianței de a avea o abordare globală.

“De fapt, NATO este singurul loc care aduce Europa și America de Nord împreuna, în fiecare zi”, a adăugat Secretarul General.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.