Conferința online din 26 noiembrie – ”Parteneriatul din Estul UE – Privind Dincolo de Summitul din 2021”

0
545

Această conferință a fost organizată de către Fundația Elenă pentru Politici Europene și Externe (ELIAMEP Hellenic Foundation for European and Foreign Policy), un think-thank non-profit cu sediul în Atena, alături de Ambasadele Georgiei, Lituaniei, Moldovei, Poloniei, Suediei și Ucrainei, și a avut drept scop prezentul și viitorul Partneriatului Estic.

Conferința s-a desfășurat în limba engleză și a adunat laolaltă diplomați și membri reprezentanți din țările corespondente, dar și din Comisia Europeană cu scopul de a evalua ”relevanța strategică, geopolitică și de dezvoltare a inițiativei”, concentrându-se pe prioritățile pe care le are aceasta în anticiparea Summitului Parteriatului Estic din Martie, 2021.

Conferința a avut-o ca invitată pe Svetlana Tsikhanouskaya, liderul opoziției din Belarus ce ar fi obținut 60-70% din voturi (dacă acestea ar fi fost numărate corect) în alegerile prezidențiale din august, 2020. Este important de menționat că UE nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus așa cum au fost declarate de către autorități. Tsikhanouskaya a declarat că ”Belarus se va folosi cu siguranță de oportunitățile oferite de UE, tot ce trebuie să facem este să ajutăm bielorușii să-și recâștige dreptul de a alege”.

În urma conferinței, Barend Letys, purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European, a declarat că ”Parteneriatul Estic este o prioritate pentru Uniunea Europeană în ceea ce privește politicile externe, și va continua să fie astfel alături de prioritățile europene pentru democrație, drepturile omului, respectul față de lege, egalitatea de gen, reformele structurale și lupta împotriva dezinformării”. Acesta a reamintit istoricul acestei cooperări din ultimii zece ani, comerțul dintre UE și cei șase parteneri ai săi dublându-se, Parteneriatul Estic ajungând să fie al zecelea cel mai important partener comercial al UE.

Barend Letys a reiterat acțiunile UE în ceea ce privește politica externă, precum aplicarea provizorie a Acordului cu Armenia, negocierile pentru un nou Acord cu Azerbaijan, și facilitarea vizelor pentru Belarus, care vor intra în vigoare pe 1 iulie 2021.

Înregistrarea conferinței poate fi urmărită gratuit aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.